Sabtu, 31 Disember 2011

2012

Bila bercakap hal 2012 secara auto otak gua menangkap iklan syampoo rambut. Iklan pesen main hari kiamat ni memang gua tak berkenan betul. Dah tu mende kaitannya pula kiamat dengan kelemumur.

Gampit, dah tercerita mende tak pekdah. Sebenarnya gua nak cakap hal 2012 ni la. Malam ni masuk la 2012. Cilake apa nak sambut tahun baru 2012, Padahal Awal Muharram tak ambik cuti pulun gaji dabel elaun cuti am. Ah, melalut lagi dah gayanya ni.

Sempena kedatangan 2012 yang bakal tiba beberapa jam dari sekarang ni, ikhlas gua cakap, gua rasa macam biasa je. Tak rasa macam nak masuk tahun baru pun. Betul. Apa gila tahun baru nak rasa-rasa eksaited bagai, sedang Hari Raya Puasa pun gua rilek bangun-bangun tidur pekena winston dulu sebatang, lepas tu baru nak cari teh 0 dekat dapur.

Jadi, pertukaran tahun baru untuk 2012 gua malas nak beria-beria tukar langsir rumah sangat, timing belt kereta pun entah dah berapa ratus ribu kilometer dah lepas.

Gua dah rancang, tahun baru 2012 ni gua akan sambut di kedai nasi lemak makwe, pekena nasi lemak sama milo suam sambil tunggu kira detik jam 12. Canggih juga rancangan ini rasanya berbanding mengisap ganja di bilik tidur sambil layan berborak hal politik libya.

Aduh, apa ke bendanya yang gua melalut sangat ni.

Selasa, 27 Disember 2011

Tadi, gua nak cepat. Jadi bila nak cepat, gua pandu kereta laju.

Namun jalanraya di Tanah 1Malaysia ini tidak mengizinkan untuk rakyat berdemonstari dan memandu lebih had laju.

Sedang gua memandu, tiba-tiba cermin pandang belakang kereta gua disimbah lampu pendaflour spotlight Stadium Shah Alam.

Hati gua panas. Hati mana yang tak panas bila tengah memandu sambil dengar lagu Pelesit Kota.

Gua bagi isyarat dan laluan untuk kereta berlampu spotlight Stadium Shah Alam tersebut memotong. Tanpa membuang masa melepak tak tentu hala seperti pakcik-pakcik bermain dam aji di warung Pak Jabit, kereta belakang gua itu terus memotong.

Kelihatan sebuah kenderaan jenama nasional namun tidak mempunyai sikap nasionalisma kerana memakai cap jenama dasar pandang ke Timur. Gua panas hati. Memang gua panas bila ada rakyat 1Malaysia yang tidak cintakan jenama tempatan lalu menurunkan bendera wajah Najib dan menukarkannya dengan bendera wajah Isham Rais.

Gua cucuk rapat belakang kereta tersebut sambil menutup terus lampu kereta. Jam di dashboard menunjukkan pukul 10.48p.m. Gua masuk kerja pukul sebelah. Dalam hati gua berdoa janganlah pemandu mangkuk di depan gua ini memandu 40km/j.

Gua berjaya masuk kerja awal 5 minit. Gua harap gua berjaya membuka pintu hati pemandu kereta berlampu stadium shah alam tersebut untuk tidak memandu lagi di lain hari.

Jumaat, 23 Disember 2011

Ayat super padu hari ini.

Lepak depan 7E tadi. Hari ni gua cuti. Cilakak apa, kerja 7E. Cuti pun lepak 7E.

Waktu petang macam ni memang sedap lepak depan 7E. Bukan sedap apa, sedap tengok makwe-makwe sekolah balik kelas tuisen, singgah 7E beli slurper.

Gua, lepas tu ada kawan gua lagi sorang, lepak depan cermin, tepi pintu keluar kedai. Sepuak makwe sekolah keluar. Peh!

Gua perhatikan member gua memandang beberapa makwe-makwe yang berkedudukan membelakangkan kami, sedang menjalankan analisis mungkin menengokkan dari kerut dahi di yang beria sungguh mengalahkan memikir formula matematik tambahan.

Beliau menyedut winston di celah jari tangan kanan. Perlakuan itu menunjukkan beliau sudah mendapatkan kesimpulan untuk analisis sebentar tadi.

"Makwe sekolah menengah sekarang jubo bulat stok akak-akak anak dua je", ujar member gua perlahan, sejurus asap winston dihembus keluar, tak sempat habis lagi.

Gua rasa ayat itu agak padu.

Gua telan air liur. Mujur makwe gua dah tak sekolah. Jubo dia boleh tahan bulat juga. Anak tak dua lagi. Gua pun tak nikah, tak kahwin lagi.

Adik... Adik...

Dua orang adik perempuan gua dah buat blog.

Sorang umur tingkatan enam atas, sorang lagi umur darjah enam. Entah betul entah tidak umur diorang ni, gua pun dah ingat-ingat lupa.

Bantai la.

Damia

Kiynah

Gua harap adik lelaki gua yang kerja pomen dekat bengkel perdana turbo tu tak terjebak tulis blog jugak.

Isnin, 19 Disember 2011

Setan.

Setan. Satu kepandaian dia menenangkan orang yang tengah kusut, serabut.

Lebih-lebih lagi orang yang berlagak tak reti mengadap tuhan minta ketenangan.

Laju je setan datang tolong.

Sabtu, 17 Disember 2011

gelap.

gelap itu indah.

Kita boleh lihat cahaya kecil dalam gelap.

Bulan.

dan bintang.

Dalam cerah dan terang, bukan semua benda kita boleh nampak dan capai dengan senang.

Khamis, 15 Disember 2011

Menulis.

nak menulis ni kena tenang. Bukan tenang macam biasa, tapi tenang tak macam biasa.

Tenang dia contohnya...

Tengah berak ke..

Isnin, 12 Disember 2011

test power

Gua tengah test power, tulis blog sambil pandu kereta.

Kalau kena saman polis nak gua saman apa?

Sabtu, 10 Disember 2011

...

Gua dah malas nak menulis. Gua ingat nak pergi bertapa dulu dekat Gua Makam Tok Long, dekat Gunung Senyum dekat jengka sana.

Harap-harap masa bertapa gua tak kena salah anggap dek polis ingat gua mat fit jengka. Cabaran jenis polis ni memang gua tak berapa minat sangat.

Ahad, 27 November 2011

Jodoh, mesti la gua nak makwe ada dara lagi.

Pos ini gua tulis untuk seorang kawan rapat. Gua tak tau dia baca blog ke tak, lantak. Rasanya topik yang gua nak sampaikan ni penting juga untuk kaum pakwe yang tengah mencari gadis buat teman hidup sampai mati.

Gadis.

Gua nak petik terma gadis ini dalam ruang lingkup yang lebih luas. Kaum hawa gua maksudkan, gadis yang belum nikah dan belum bersuami.

Sebagai lelaki, satu benda yang paling perlu buat untuk menunjukkan yang dia ini lelaki tentulah menjadi suami. Bagi yang tak tahu, menjadi suami adalah menjadi ketua sebuah keluarga. Ketua, orang yang paling penting dalam sebuah keluarga.

Macamana nak jadi suami? Ya, betul. Kahwin dengan kaum hawa, atau nama melayunya perempuan.

Cerita jadi suami gua cerita lain kali. Gua pun belum nikah, apa cerita nak cerita pasal jaga anak.

Gua nak cerita pasal mencari kaum hawa untuk dibuat isteri. Tak susah. Betul. Ayat tipikal yang selalu gua dengar dari mulut lelaki yang nak cari isteri lebih kurang macam ni.

"gua nak bini yang pandai masak, boleh hormat mak pak adik beradik, sedap mata memandang, baik, solehah dan anak dara"

Heh. Kawan... Kawan... Jodoh, bukan benda yang kita boleh nak dan dapat suka-suka hati. Ini kerja tuhan. Kau nak pertikai kerja tuhan? Ha?
Gua menulis dari sudut pandang gua sendiri. Ini pendapat individu. Gua tak ada rujuk mana-mana ustaz, buku, blog, status fesbuk atau geng-geng ustazah keyboard yang selalu dengar ceramah agama dekat youtube.

Semua orang yang menganut agama Islam patut tahu benda ni, jodoh itu kerja tuhan, ALLAH S.W.T.

Mencari jodoh itu kerja manusia. Mencari adalah kata kerja, yakni sedikit usaha dan tawakal dari kita sebagai hamba. Kawan, jodoh tak datang bergolek. Lu kerja rajin gilababi, duit banyak, tak ada masa nak cari calon bini, tak akan ada kaum makwe yang datang dekat pintu kereta mahal lu minta nak nikah dengan lu. Tak ada kawan. Kena usaha. Macam lu usaha nak cari duit tu lah.

Masa berusaha tu mesti la pilih yang berkenan dimata, dihati kan? Betul la cara tu. Tapi. TAPI...

Tengok balik diri sendiri. Gua tak suruh lu tengok cermin kemudian picit jerawat atau cukur misai. Tak. Gua maksudkan, tengok diri sendiri tu, sebagai kaum pakwe. Keadaan kita. Apa benda yang kita buat hari-hari. Kerja dengan tuhan macamana?

Kehidupan ni ada hukum dia, kerja tuhan, undang-undang tuhan. Nak tak nak kita kena ikut. Tuhan takkan aniaya makhluk yang dia buat untuk sembah dia, dan buat kerja untuk dia.

Dalam dunia gua satu hukum je yang perlu berlawan, tak sama yakni hukum nikah kahwin. Benda lain gua tak tahu, yang gua tahu dan percaya tuhan itu adil.

Macam gua kata awal-awal tadi, nikah kahwin ini kerja tuhan jadi dia mesti tahu pakwe a kahwin dengan makwe a. Pak Pandir jodoh dia Mak Andih. Dato' K jodoh dia Siti Nurhaliza dan Nora Danish tu walaupun cun tapi jodoh dia bukan pakwe yang dia dah nikah tu.

Maka, sangat adil kerja tuhan itu kalau dia tetapkan hukum wanita yang baik untuk lelaki yang baik.

Nak pertikai lagi? Tengok diri sendiri. Lagi sekali ini kerja tuhan, menilai baik buruk makhluk yang Dia buat untuk sembah Dia. Bukan kerja kita. Jadi, siapa kita nak pertikai kalau ada pelacur yang jodohnya lelaki soleh atau makwe solehah kahwin dengan penyamun. Lu nak pertikai kerja tuhan? Ha?

Jumaat, 25 November 2011

Sempurna.

Sempurna.

Hm... Selalu aku dengar keluhan tiada insan yang sempurna di dunia ini.

Maksud aku insan. Seseorang.

Aku rasa, pada aku, kita semua sempurna. Mungkin, untuk diri sendiri berasa sempurna memerlukan keyakinan diri yang tinggi. Tapi pada aku, cukuplah dilihat sempurna oleh insan yang menyayangi aku. Cukuplah.

Sempurna pada seorang manusia perlu dilihat guna mata hati.

...dan tak perlu jadi sempurna itu aku rasa salah. Cukup, dengan menjadi diri sendiri sudah buat kau jadi sempurna sekurang-kurangnya pada pandangan makwe sendiri.

Kalau kau kata tak perlu jadi sempurna, buat apa kau mahu pakai seluar, baju, dan ada teman?
Kan?

Khamis, 24 November 2011

awak, apa bukti awak sayang saya?

Ada sesetengah lelaki tak reti menunjukkan atau menzahirkan perasaan sayang dia pada gadis yang dia sayang.

Dia bukan tak ada perasaan. Tak. Dia sayang. Sayang sangat-sangat. Tapi dia tak pandai nak buat sesuatu supaya makwenya itu tahu yang dia sayang sangat-sangat.

Lelaki tak pandai nak letak gambar makwe dalam facebook dia. Dia tak tahu pun yang status relationship facebook itu benda yang romantik. Dia malu nak update status tulis 'saya sayang awak sangat-sangat'.

Lelaki macam bodoh tu tak pegang pun tangan makwenya masa keluar dating. Dia pun malas nak pegang handbag makwe dia masa shopping. Teman makwe shopping pun dia malas kadang-kadang tu.

Dia tak tau pun save nama makwe dalam henfon tulis 'ucuk' tu sejenis benda yang menunjukkan perasaan sayang. Dia tak panggil pun makwe dia cayang ke, baby ke, anje ke, ucuk ke, dia panggil awak-awak je. Kadang-kadang dia panggil nama je.

Dia tak pernah bawa makwe dia pergi tengok wayang atau main boling. Shopping uptown pun tak pernah dengan makwe dia, pasal dia rasa anak dara tak cantik keluar malam. Bapak la kuno dan tak stailonya lelaki ini.

Makwe dia pula jeles tengok kawan-kawan sweet kapel. Romantik. Sampai satu tahap makwe ni rasa dia tak kapel pun, dan lelaki tak ada perasaan sayang kat dia lansung.

Satu hari makwe ni nak tanya lelaki ni betul-betul status diorang apa sebenarnya.

"awak, awak sayang saya tak sebenarnya?" tanya makwe itu.

"sayang," lelaki itu jawab biasa-biasa saja. Tak beria pun.

"Tapi nape kita tak macam loving kapel lain? Sweet je, pakai baju kapel design sambung-sambung," kata makwe mempertikai jawapan lelaki itu.

Lelaki itu diam.

"awak," si makwe minta jawapan juga.

"Saya macam ni sebab saya sayang awaklah, dan apa yang awak nampak, itulah saya," jawab lelaki itu dengan nada yakin.

Makwenya diam dan lelaki itu senyum.

Selasa, 22 November 2011

Malaysia menang bola.

dah macam berlakon filem dah gua tengok. Orang lain gua tak peduli.

Ok fine, menang memang menang. Dah menang tu dah la kan, dan Apek memang power.

Tapi, sultan bolo hulur berapa banyak sen untuk player indonesia main macam celaka gitu? Player indonesia tak main bola macam tu la wei. Gua nampak. Orang lain gua tak tau.

Tak saspen sangat la menang bola last cenggitu. Cerita kartun pun pandai buat ending macam tu.

Entah bila la tim bola kita nak main bola. Tu Fakri tu kalau balik kampung entah menda kerjanya. Gua syak dia jaring ikan.

Rabu, 16 November 2011

Justin Bieber costume:Tobey and Tanner



Kah kah kah.

Cilakak budak kecik ni, ingat bibir tu hantu ke apa.

Selasa, 15 November 2011

RM10

Meniaga mende pemakan ni memang buat duit, kalau jenis orang meniaga yang ikut sistem ekonomi kapitalis memang boleh buat duit kaw-kaw. Kalau jenis orang yang meniaga ikut sistem ekonomi muamalat, alhamdulillah boleh dapat dua-dua, duit dan pahala.

Kedai makan untuk yang di bandar-bandar adalah untuk orang yang tak ada masa kerana sibukkan hal-hal dalam wallet dan tak nak memasak di rumah kerana tak mahu mengotorkan dapur berkabinet puluh-puluh riban.

Kedai makan yang di tepi-tepi jalan adalah untuk orang yang kehulur-kehilir atas jalan serupa tak ada rumah.

Manakala kedai makan tom yam adalah untuk orang yang makan sambil berhibur.

Selain itu, kedai makan mamak pula untuk orang yang tak ada internet di rumah serta berebut dengan orang rumah atau adik perempuan nak tengok tivi.

Sesungguhnya, dalam banyak-banyak jenis kedai makan, kedai makan RM10 adalah paling celaka untuk orang yang kena tipu. Celaka, sesenduk lauk RM10. Sepotong ikan RM10. Nasi lauk sayur RM10. Ini adalah kedai makan yang tak patut orang makan, patutnya orang main dam aji sahaja.

Gua doakan tokey kedai itu boleh masuk saham wallstreet dalam awal tahun depan.

Gua tak doakan dia naik haji pakai duit meniaga itu, kalau dia naik haji pakai duit meniaga itu dia cuma naik haji marlboro je lah nampak gayanya.

Ahad, 13 November 2011

Hujung tahun.

Mengabis ke cuti tahun di kampung. Bulan depan ambik dua hari lagi. Setel.

Budak-budak blog yang ambik spm, gud luck dan sudah-sudah la blog nye dulu.

Jumaat, 11 November 2011

Sekolah.

Budak : sebab ramai kawan. Boleh main.

Budak menengah : awek bising ponteng.

Mak / bapak : susah la kerja, bio diorang pergi sekolah. Balik karang pandai-pandai la cari bibik.


Bangang!

***

malam tadi berapa orang entah anak dara pecah dara, tak caya tunggu 9 bulan lagi. Ko tunggu. Ko tunggu.

Selasa, 8 November 2011

Assalamualaikum

Assalamualaikum.

Firstly, I nak bagitahu I bukan Mat, mangkuk hayun yang selalu mencarut dekat blog ini merangkap tuan blog ini. Mat tak ada, pergi mana entah.

Dah la dia blah macam itu aja, kompiter tak tutup, blog tak logout. Pintu rumah pun tak tutup. Macam gampang perangai.

I ni saje je nak pos artikel ni. Hangin kat mangkuk hayun tu, keluar rumah tak reti tutup pintu. Bengong punya Mat. I nak tengok dia punya maki macam mana bila dia usha blog karang.

I bajet ni die kuar gi lunch dengan makwe die kot. Ah, makwe die tu bukan lawa mana pun. Tak habis-habis nak bangga makwe die antor nasik ke tempat keje. Macam haram perangai, tengok la kalo ko nikoh nanti Mat.

Ok lah, I pun nak keluar jugak ni, nak pi pekena makan. Rumah ni dapur macam mende entah, tikus pun tanak masuk. Kalau orang buang kucing dekat rumah bujang ni memang mati kebuluran kucing rasanya. k. daaa..

Isnin, 7 November 2011

Raya dan blog.

Tak habis lagi beraya gayanya budak-budak blog ni. Perangai macam budak-budak kancil turbo.

Isnin yang cuti.

Isnin hari gua rasakan agak lain macam.

Orang muda beruniform putih tak ada. Parking ofis lengang. Bunyi lagu memanggil burung walit memecah keheningan bandar. Buat kesekian kalinya bunyi lagu memanggil burung walit dari atas bangunan ini berjaya menapau blow off turbo kutu-kutu kancil turbo. Padan muka lu orang budak-budak kancil turbo.

Sebenarnya gua lapar dan tidak ada satu pun kedai makan yang menjalankan perniagaan untuk gua menghilangkan rasa lapar ini.

Isnin yang cuti. Anak dara bangun tengahari. Babi!

Ahad, 6 November 2011

Min dan Mat : Poligami.

Min dan Mat keluar makan tengahari naik kereta Min. Oleh kerana Mat seorang lelaki kacak yang sangat menjaga tatasusila keegoan seorang lelaki kacak, jadi Min perlu memandu keretanya sendiri. Lelaki yang punya ego tinggi tidak akan memandu kereta milik kekasihnya. Bukan selalu lelaki kacak berada di posisi penumpang.

Berada di posisi penumpang akan memberi pandangan yang luas dan terbuka.

Kelihatan sekelompok pelajar perempuan asrama sekolah agama gayanya, menengokkan saiz tudung yang besar menutup lutut, berjalan di pinggir jalan.

***

Mat : Comel budak-budak sekolah agama ni.

Min : Em...

Mat : Awak, nak tanya sikit boleh?

Min : Apenye?

Mat : Kalau ditakdirkan awak bermadu, maksudnya saya beristeri dua termasuk awak, awak sanggup?

Min : Sanggup je, takkan nak melawan takdir kan.

Mat : Wah... Awak memang calon isteri terbaik ah. Ni buat saya awak lebih ni...

Min : Nak kawin dua? semayang jemaat entah dah berapa tahun tak semayang, nak kawin dua.

Mat : ...

Mat turun tingkap luas-luas lalu cucuh winston sebatang.

Min masih fokus pada pemanduan.

Sabtu, 5 November 2011

Lemang.

Selamat hari raya haji.

Gua malas buat perangai najib. Jadi gua tulis sebagai tajuk entri saja.

Makwe (Re-publish)

Beginilah lebih kurang nasinya.
Entri jiwang sikit ok? kakaka. Toksah berkira sangat lah.

Gua ada makwe. Makwe gua ni kuat benar bekerja mencari duit. Kadang-kadang gua perati lagi kuat dari gua.

Kalau bulan puasa ni, dia meniaga dekat bazar ramadhan dari pukul 4 petang sampai buka puasa. Lepas tu sambung meniaga dekat gerai sampai pukul 1 pagi. Peh. Memang power.

Semalam gua pergi gerai dia dalam pukul 10 malam gitulah. Sampai-sampai gua port satu meja hujung-hujung sikit. Makwe gua memang pandai buat kerja. Belum sempat gua order dah sampai nasi lemak ayam goreng nasi lebih sama air nescafe o ais.

Dia duduk kerusi sebelah gua. Gua pandang dia. Dia pandang gua semula. Cis.

Dengan niat serta raut wajah bergurau gua sound makwe gua, "busuk la,"

Rupanya makwe gua pun pandai buat rilek sambil jawab, "busuk-busuk ni la awok cari bila dah lapor tak berduit..."

Sepanjang gua suap nasi, gua sengih sampai nasi habis tak cakap apa-apa.

Jumaat, 4 November 2011

Karipap tak cun.

Gua dengan karipap tak berapa berkira sangat dalam hal-hal rupa dan dia pun kelim tu kemas ke tak.

Janji dia punya inti tu sedap, kulit ada rasa karipap, gua ok.

Jenis karipap rupa cantik, kelim pakai acu, inti lebih angin boleh goncang, memang gua tak makan punya. Tak masuk.

Karipap ni lebih kurang cari jodoh juga sebenarnya.

Khamis, 3 November 2011

Konspirasi mesin keluar duit.

Seorang manusia menukarkan kerja kepada duit. Konspirasi kerja dah ada orang tulis. Pandai-pandai cari sendiri dekat internet.

Bila kerja bertukar jadi duit pada hari-hari yang ditetapkan, manusia akan beratur di mesin keluar duit.

Semakin ramai manusia kerja, semakin banyak duit, maka semakin kuat mesin keluar duit kena buat kerja. Kerja keluarkan duit ni mudah, janji ingat nombor enam angka dan ada kad.

Gudang menyimpan duit ini kemudiannya menyediakan mesin keluar duit ini di merata tempat, termasuk di kedai runcit 24 jam sebelah kedai mamak yang juga buka 24 jam.

Dengan serta merta kerja selama 31 hari yang sudah menjadi duit tadi, akan bertukar menjadi jajan, air handred plus, teh, roti canai dan sebagainya.

Manusia-manusia ini tadi akan kembali mengulang-ulang perilaku yang sama, mungkin sampai mereka mati. Tidak diketahui pula apa perilaku manusia ini sekiranya mereka tiba-tiba teringat kiamat dan membuat kerja yang menjadi pahala, kerja tabligh dakwah contohnya.

Rabu, 2 November 2011

Makan dan makwe.

Hari-hari makwe hantar makan ke tempat kerja gua.

Makan apa suka hati dia hantar, semua gua sebat tak banyak cakap.

Hari ni makwe tak hantar makan. Gua jadi tak reti nak makan apa. Nak pergi tapau sendiri pun tak tau nak makan apa.

Sudahnya gua makan meegi kap seven eleven. Sekali sekala makan meegi sedap juga rupanya.

Selasa, 1 November 2011

Taken by.

Sebenarnya angin nak usha-usha blog orang ni jarang-jarang datang. Melainkan blog yang memang gua akan baca kalau ada update. Selalunya gua baca sekali harung. Kalau rasa sedap dalam sekali baca tu, gua baca lagi sekali. 

Dari yang gua perasan masa usha-usha blog ini, makin ramai budak-budak tulis blog. Rata-rata penulis blog baru ini umur lebih kurang 14 ke 16 tahun.

Lagi satu, yang gua perasan, rata-rata budak yang buat blog umur baya-baya ini kebanyakannya ada gambar pakwe. Pakwe pula pakai cap, dan baju belang-belang. Manakala empunya blog, makwe-makwe pula gambarnya comel-comel belaka.

"Umur 14 tahun. 1997.
TAKEN BY NAMAPAKWESAYA"
Cis.

Ahad, 30 Oktober 2011

Kampung.

Gua bukan selalu duduk lama sikit dekat kampung. Raya itu hari pun gua berulang balik rumah bujang ke kampung balik hari.

Sebenarnya, kampung dengan bandar tempat gua kerja tu bukan jauh sangat, lebih kurang 45 minit kalau purata kelajuan dalam 100km/j bawak kereta. Bawak motor 20 minit saja.

Semalam dengan kelmarin gua balik kampung.

Scene ganja tak banyak perubahan, tapi gua perasan ada 2,3 orang muka baru masuk port. Sekarang harga dah naik, setepek RM10 baru lepas 2 batang rokok. Masa gua dalam scene 3-4 tahun lepas setepek lepas juga 3,4 rokok. Dia punya naik pun sedap.

Balik kampung kalau tak main semak, baik tak payah balik kampung. Gua ikut budak masuk hutan cari burung. Gua nak terangkan macam mana pun tak reti hal cari burung ni.

Rupanya, jarang-jarang masuk hutan main semak ni badan gua sudah semakin lemah. Balik rumah, badan naik gatal-gatal. Gua dapat rasakan, kegatalan ini menandakan gua semakin tak berapa nak budak kampung sangat.

Kalau kecik-kecik dulu, lebah penyengat pun tak lut nak sengat.

Sabtu, 29 Oktober 2011

Makwe lawa.

Lawa betul makwe yang gua usha tadi.

Ayu.

Muka bersih.

Tudung.

Body nampak tiptop walaupun pakai baju seluar tak ketat.

Memang tiptop. Bukan gua sorang pandang, gua bujang, pakcik-pakcik pun pandang.

Gua angkat henfon dalam poket.

Gua sms makwe.

'bby rndu la'

cilake, dah kena macam Najib ke gua ni?

Jumaat, 28 Oktober 2011

Sedih.

Gua sebenarnya dah lama tak bersedih. Sampai kadang-kadang gua tak perasan, gua tengah sedih ke tengah gembira.

Gua baca blog orang, ada cerita sedih-sedih, kadang-kadang rasa mahu buat cerita sedih-sedih juga. Tapi gua dah lama tak ada cerita sedih.

Last sekali gua sedih minggu lepas kalau tak silap. Sedih yang jenis orang memang kesian punya. Ada ke baru 20 haribulan, gua cucuk mesin keluar duit baki tinggal RM0.18 sen.

Namun, dalam pada sedih tu gua pergi juga kedai nasi lemak makwe, selamba gua makan free jenis bakal mak mertua memahami. Entah-entah dalam hati risau juga anak dara dia kurus lepas nikah.

Khamis, 27 Oktober 2011

Nadia #2

Bunyi sms masuk dari telefon bimbit. Aku memandang kiri dan kanan mengesan dari mana datangnya bunyi itu. 

Sebenarnya aku sudah terlupa tempat pertama aku letak telefon bimbit itu sebaik melangkah masuk ke rumah tadi. 

Telefon bimbit berlagu lagi. Aku dapat kesan bunyi getaran di celah antara televisyen dan speaker. Cis.

Di skrin telefon bimbit terpapar nama pemanggil, Along Rauf. Aku tekan butang menjawab panggilan. 

"Assalamualaikum Fiq," aku mengecam suara Along Rauf di hujung talian. 

"Waalaikumsalam Along," aku menjawab sopan. 

"Malam ni kita pergi ziarah orang sakit,"

"Siapa?"

"Ayah Man, Along dapat info dia tak berapa sihat," 

"Bila tu Along?"

"Malam ni, lepas maghrib," 

"Ok, saya ambil Along di rumah," 

"Ok, Assalamualaikum..." 

"Waa..." belum sempat aku jawab, Along letak panggilan, "Waalaikumsalam," 

***

Aku duduk di sofa sebelah Along Rauf, bertentang dengan Ayahanda Razman, yang aku gelar Ayah Man. 

Tubuh tua itu bersandar di sofa, sesekali dia terbatuk.

"Dah lama ke ayah tak sihat ni? Awat tak habaq," tanya Along Rauf bila melihat duduk Ayah Man sudah mula selesa. 

"Mana aku nak habaq dekat hangpa semua, sekoq-sekoq tak nampaq batang idung," jawab Ayah Man, getar suaranya sedikit tegas tapi perlahan. Aku sekadar mendiamkan diri. 

"Adik, hang tu awat lambat no buat ayaq," tempik Ayah Man, sambil berpaling ke arah pintu dapur. Aku menegakkan kepala, juga melihat ke arah dapur. Along Rauf diam menunduk. 

Seorang gadis, rambut bertutup selendang ringkas, menutup sedikit wajahnya keluar dari dapur membawa dulang berisi air.

Sampai di tempat kami berborak, si gadis sopan menyusun cawan dan teko ke meja. Terlihat wajahnya dari dekat, saat dia menuang air ke dalam gelas di hadapan aku. 

Cantik. Cuma satu perkataan terdetik dalam fikiran aku ketika itu.

***

<Sebelum | Seterusnya>



Status Perhubungan Fesbuk.

Sebenarnya, status perhubungan di fesbuk tidaklah memaksudkan apa-apa kepada kebanyakan pengguna fesbuk.

Menurut kajian pasukan penyelidik profile fesbuk dari fbleaks, 80% pengguna facebook menukar status perhubungan mereka secara sesuka hati, kadang-kadang sebulan dua kali. Ini jelas, status perhubungan fesbuk bukanlah apa-apa bagi pengguna.

Memetik status hikmah facebook, gua dah lupa terbaca dekat status sapa, - "Cinta tidak dinilai dari status facebook"

Sebenarnya gua pun buat "married to" juga di status perhubungan fesbuk, pasal orang kata laki orang ada market lebih.

Tapi gua masih tak nampak di mana marketnya, yang gua pasti dan jelas tak ada wallpost-wallpost mengorat di wall makwe gua.

p/s : kejap tadi ada sorang kawan kelas aku masa sekolah up status tengah tunggu time nak bersalin, gua komen - kemain mama zaman fesbuk, dan lagi fesbuk time-time gini. 

Rabu, 26 Oktober 2011

Nadia

Si gadis rambut lurus, ada highlight unggu sikit-sikit. Cantik.

***

Bunyi bingit berdentum dari kotak speaker yang entah volume berapa kutu yang bertugas sebagai pemain lagu itu pasang membuat dada senak.

Orang dalam tempat ini macam pekak semuanya. Bunyi macam itu, orang pekak pun boleh dengar semula kalau dengar.

Badan Nadia bergoyang-goyang menyikut rentak lagu. Bontot mantapnya sengaja digesel-gesel pada badan seorang kutu yang memeluknya dari belakang.

Rambut lurus Nadia berombak mengikut kepala yang dia hayun. Matanya terpejam kejap. Pinggangnya meliuk lentok.
Gadis dalam gelap.

Sesekali cahaya lampu laser warna-warni menyuluh aksi meliuk lentok Nadia dengan kutu yang memeluk pinggangnya.


***

Nadia.

Dengan top tank paras pusat hijau muda.

Dengan jeans pendek ketat paras peha.

Dengan kepala dipenuhi khayal beer dan serbuk kokain.

Dengan mata-mata jalang jantan yang tak berkedip memerhati.

***

Selasa, 25 Oktober 2011

Penilaian.

Masyarakat, secaranya amnya menilai seseorang melalui penampilan.

Ya, penampilan.

Penampilan ini bagi yang tak tahu adalah, paling senang cerita tengok saja seorang kutu kampung dengan seorang kutu MLM, nampak perbezaannya? Kalau tak nampak kamu patut belajar mengaji semula di mana-mana sekolah pondok berhampiran dan menjadi seorang tabligh dakwah.

Penampilan.

Ibu mertua memilih calon menantunya melalui penampilan.

Pegawai spa8 juga kadang-kadang membuat penilaian melalui penampilan terhadap bakal-bakal penjawat awam yang ditapis. Apa gila pergi interview spa8 lu buat rambut mohawk temulak.

Begitulah seterusnya, bagi orang-orang yang menilai orang lain melalui penampilan.

Kadang-kadang sesuatu di luar fitrah manusia biasa boleh berlaku. Ini dinamakan pelik.

Pelik ini kadang-kadang boleh membuat makcik-makcik yang gersang menantu ada skim pencen tertipu.

Dari penampilan, makcik-makcik ini tidak mampu meneka adakah seseorang itu mampu mengeja Al-Quran ke tidak.

Ya, tak salah kalau membaca Surah Yasin untuk arwah, dengan berseluar jeans bersih, dan baju t dengan sedikit corak, dengan rambut panjang ala indie.

Cukup sekadar tahu mengeja bahasa arab, dan hukum hakam tajwid, tak payah nak bersarban, jubah, tasbih bagai kalau ikhlas nak membaca Surah untuk si mati.

Betul. Gua dah buat, tak caya lu terai buat, tengok makcik-makcik usya lu macamana.

Ok. Ok. Gua tak riak. Gua cuma nak kongsi.

Isnin, 24 Oktober 2011

Cinta.

Sebelum gua bermakwekan makwe yang sekarang ini, gua pernah ada seorang makwe terlebih dahulu.

Mungkin, gua pun tak berapa pasti pasal gua sendiri tak pernah tahu punca dia minta diputuskan hubungan cinta suci tu, pasal jarak. Dia belajar di Johor Bharu. Gua pula bergelumang dia Kolumpo. Tiba-tiba dia minta dilepaskan tanpa sebarang alasan. Jiwang juga ayat gua ini.

Gua lepaskan, atas dasar orang dah taknak. Betul, gua sayang dia. Pada gua, itu pengalaman.

Kemudian gua bercinta dengan makwe gua sekarang ini. Kerja Tuhan memang ada hikmahnya. Dengan makwe sekarang ini, makan gua dia hantar ke tempat kerja. Memang gua bersyukur betul.

Hujung bulan lepas dia msg gua, jemput gua pergi majlis bertunang dia. Kata dia, 'bawak sekali makwe baru, orang nak kenal.'

Gua tak pergi. Gua kerja.

Malam ini, gua teringat kisah belajar bercinta ni. Alhamdulillah, gua tak mengalami masalah cinta macam dalam novel.

Panjang juga mencarut ni. Teringat punya hal la ni. Celaka betul.

Ahad, 23 Oktober 2011

Babi.

Tadi gua mengarang punya la sedap sampai tak sedar bateri henpon habis.

Apa yang babinya macam tajuk entri ni?

Babinya ialah bateri henpon gua habis, gua tak sempat save entri yang tulis sedap sangat tu.

Notababi : apasal kalau orang marah mesti nak petik babi, tak petik kucing ke semut api ke.

Pagi ahad.

Seorang mat rempit yang bangun awal pada hari ahad dan melakukan aktiviti seperti penjawat awam contohnya membasuh kenderaan atau menyiram pokok bunga di halaman rumah masih tidak mampu mengubah pandangan masyarakat setempat terhadap beliau.

Beliau akan terus dipandang jeling-jeling dan muncung-muncung bibir oleh makcik sebelah rumah.

Sedangkan makcik sebelah rumah itu masih tidak menyedari, anak daranya berusia 16 tahun yang diketahui lokasinya di hutan lipur bersama anggota pengakap remaja sekolah rupanya berada di dalam rumah bujang mat rempit tersebut.

Sabtu, 22 Oktober 2011

Makwe.

Makwe sorang ni cun. Rambut cekelet. Mata warna biru. Putih. Baju ketat. Tetek terserlah. Peha bunting batang pinang.

Makwe lagi sorang. Tak lawa mana. Tak ada solek. Tudung tak pakai. Baju kurung. Tetek tak nampak sangat. Peha lagi la.

Tapi gua tetap nampak makwe gua lagi mantap.

Pasal apa entah.

Jumaat, 21 Oktober 2011

Siapa kita?

mat : assalamualaikum.

Sipolan : lu tak payah bagi salam bagai la kat gua, lu bukan budak surau sangat pun nak bersalam-salam bagai.

Mat : celakalah lu.

Sipolan : ...

Rabu, 19 Oktober 2011

Dairi seorang rempit

2006.

Gua tamat sekolah. Gua habis SPM. Dalam kepala gua tak ada benda lain, selain enjoy.

Semangat jadi lain macam, gua duduk kampung. Jadi kutu kampung. Nasi tetap makan ontime. Tak boleh tak makan, nanti lemah semangat.

Makan pagi gua jarang dapat, pasal gua bangun masa orang makan tengahari. Mak bapak tak ambik pot hal bangun tengahari ni pasal gua tidur bilik kunci dari dalam.

Apa gila bilik tak kunci, sebelum tidur pekena paipon dua tiga lubang baru lena tidur. Bangun tidur batang betik, botol coke berterabur bawah katil. Itu jam baru kelam kabut sorok sparepart ganja atas siling bilik.

***

Bersambung.

Sabtu, 15 Oktober 2011

Aktiviti petang sabtu.

Ini petang sabtu. Petang sabtu begini di bandor kecil tempat gua tinggal ramai juga masyarakat yang gemar keluar berjalan-jalan di bandor pada petang sabtu.

Antara golongan masyarakat yang gemar keluar ke bandor pada petang sabtu ialah, makwe-makwe asrama, mat rempit Ex5, serta makwe-makwe kedai topup. Namun makwe-makwe kedai topup itu tidaklah berjalan-jalan tidak ada arah tuju seperti kutu-kutu yang lainnya, melainkan makwe-makwe ini bekerja di kedai topup sahaja.

Tapi gua rasa gua malas keluar petang ni. Sekarang gua tengah jalan-jalan juga.

Entah gua ke yang lembab ke lampi sangat, baru gua perasan, makwe-makwe blog pun boleh tahan juga ya. Tak payah gua susah-susah nak pergi cuci mata usha makwe lepak dekat stall burger.

Bagus juga ilham gua ini.

Jumaat, 14 Oktober 2011

Jais.

Serupa dah tak ada kerja lain.

Serupa dah tak ada tempat maksiat nak serbu, pergi serbu orang ceramah dekat surau.

Serupa dah tak ada surat khabar lucah nak haram, pergi haramkan orang tulis buku hal rumah tangga.

Jadah apa. Budak sekolah henjut-henjut pancut luar tu kejadah apa?

Jais ni ada hadis ke kata boleh buat hukum hakam sendiri? ha?

Sabtu, 8 Oktober 2011

Mengikut pakwe berborak.

tenneneentenneet..

Pakwe tengok skrin henfon.

1 mesej received


makwe. 
b lpk mne? nk ikt. 


pakwe balas.

makpley. 


makwe balas.

nk ikt. 


pakwe balas.

jom. tunggu umah, b amik. 


***

di mapley.

geng pakwe pompang. pompang. pompang.
kah kah kah.
keh keh keh.

peh, cun gila makwe rambut pepel tuh...

***

Si makwe sorang-sorang main internet wifi henfon.
padan muka. Siapa suruh mengada sangat nak ikut pakwe mengeteh.

Selasa, 4 Oktober 2011

Marah.

Bila gua marah gua akan main kucing.

Acah je.

Sebenarnya bila gua marah gua akan baling selipar ke dalam longkang.

Sebenarnya gua tak ada benda nak tulis.

Celaka betul.

Isnin, 3 Oktober 2011

Entah.

Entah apa benda lagi gua nak tulis entah. Macam dah tak ada benda je dalam kepala ni.

Sabtu, 1 Oktober 2011

Ponteng.

Bila gua renung-renung kembali blog ni.

Gua dapat satu ilham.

Sebenarnya bukan ilham, tapi gua tak reti nak letak perkataan apa.

Rupanya deko deko deko gua yang baru ni agak menyebabkan gua jadi lupa nak kerja.

Gua dah lama ponteng kerja rupanya.

Bulan 9 gua tulis 7 entri saja, gua tak hantar MC pun pada blogspot.

Gua harap blogspot tak potong gaji gua.

Nanti gua naik payroll bincang macamana. Orait.

Jumaat, 16 September 2011

Deko bersama Mat.

Udoh rupa benda dah blog ni gua pun tak tahu.

Bila Bact kata blog gua buruk semalam, hati gua terus panas. Gua minum air sejuk, air sejuk menggelegak.

Gua nyala rokok pakai jari, hidup.

Terus gua deko deko deko blog.

Mujur keyboard tak cair.

Pengaruh restoran mamak 24 jam.

Bila orang-orang yang tak cukup berjaga siang, dan mahu menambah waktu berjaga pada waktu malam, restoran mamak 24 adalah pilihan terbaik, selain kedai tomyam yang tutup jam 3 hingga 4 pagi.

Mamak yang bijak mempergunakan sistem ekonomi kapitalis, kebanyakannya turut menyediakan perkhidmatan wifi percuma di restoran mereka.

Majoriti pengguna yang menggunakan perkhidmatan ini adalah golongan pelajar yang tiada internet di rumah bujang, serta kutu-kutu MLM yang mahu berkempen.

Selain itu kutu bola juga sering menjadikan restoran mamak ini sebagai markas dan tempat untuk persatuan mereka.

Sebenarnya, gua tak tau apa nak cerita. Gampang betul.

Selasa, 13 September 2011

Blog dan adik perempuan.

Ah sudah wei. Adik perempuan gua suruh gua buat blog untuk dia pula.

Apa keburukan blog yang gua nak gebang ni?

Itu hari gua gebang keburukan kolej misi dah berjaya dah, masuk tingkatan 6 saja sudahnya dia.

Ni nak gebang keburukan blog, gua dah tak boleh cari point dah ni.

Tolong weh.

Khamis, 8 September 2011

Sejarah II

Masa tingkatan dua, gua ada sambar baju ada gambar che guevara selai dekat bandel. 3 helai 5 ringgau. Lagi dua helai satu gambar hawai, satu gambar hello kitti tak silap gua la.

Pada baju che guevara tu ada tu tulis 'hasta la victoria siempre'. Gua tak ambik port langsung siapa che guevara, dan apa maksud ayat tu.

Satu hari ada warden gua tegur masa tengah makan dekat dewan makan asrama, 'saya taknak tengok lagi awak pakai baju kominis'. Terus gua bawak balik simpan dekat rumah.

Last sekali gua tengok baju tu dah jadi kain lap kaki bawah sinki dapur rumah gua.

Tadi gua pergi translate ayat pada baju tu dekat google translate,

bahasa melayu dia keluar ayat - 'seterusnya ke arah
kemenangan'.

Gua tak tau apa motif cikgu tu tak bagi pakai baju ada ayat motivasi yang begitu power macam ni. Mak gua lagi la. Tapi gua syak mak gua memang ingat baju tu kain buruk. Memang buruk sangat pun.

Kakakakakaka.

Sabtu, 3 September 2011

U-Turn Haji Ali: Selamat hari sabtu

U-Turn Haji Ali: Selamat hari sabtu

Selamat hari sabtu

Selamat hari sabtu.

Anak muda bersedia.

Buat jadual untuk pergi rumah terbuka.

Kah kah kah.

Khamis, 1 September 2011

Sejarah

Lepas ni cikgu sejarah tak payah susah-susah lagi suruh budak-budak hafal nota salin nota bagai.

Sejarah akan jadi trend. Semua orang akan berborak hal sejarah.

Di mamak.
Di kopitiam.
Di warung pak jabit.

Kutu mlm juga mungkin akan sembang hal sejarah.

Terima kasih kepada mat sabu.

Isnin, 29 Ogos 2011

Esok Raya.

Esok raya.

Sekejap lagi,
beberapa jam lagi,
takbir raya bergema.

Lusa Merdeka.

Raya dah tak seberapa.
Merdeka pun ada yang tak suka.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja pun dah tukar,
Malaysia bila lagi?

Dah lebih lima puluh tahun, manusia kalau dah lebih 50 tahun, dah boleh keluar kwsp bagi pekerja. Penjawat awam pun dah pencen.

Umno?

Ikon Sejarah Negara.

Sebenarnya lu orang boleh cari sendiri dekat youtube. Bukan susah pun.

Tapi gua nak juga kongsi video ni.

Isu Mat Sabu ini sangat penting buat negara kita.
Isu Mat Sabu ini sangat penting buat Malaysia.
Isu Mat Sabu ini sangat penting buat kita.

Ucapan berani Mat Sabu di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos 2011 ini sangat penting buat Malaysia dan akan tercatat dalam sejarah revolusi Malaysia untuk 50 tahun akan datang.

Mat Sabu power. Mat Sabu berani. Mat Sabu tak takut ISA. Mat Sabu tak takut ONMU.

Ya, selama ini, kita rakyat dimomokkan dengan cerita-cerita keganasan dan kekejaman komunis.
Ya, selama kita ditakutkan dengan pengganas yang mahu Malaya merdeka dengan angkat senjata dan tembak askar gurkha british adalah pengganas dan mahu buat negara komunis di Malaya.
Ya, selama ini dalam buku teks sejarah sekolah menengah ajar anak-anak Malaysia bahawa KMM (Kesatuan Melayu Muda), API (Angkatan Pemuda Insaf), AWAS (Angkatan Wanita Sedar), Rashid Maidin, Abdullah Cd, Mat Indera, Shamsiah Fakeh adalah pengganas, pembunuh dan kejam.

Isu Mat Sabu ini akan jadi sejarah negara. Isu Mat Sabu ini akan jadi besar. Isu Mat Sabu ini akan beritahu ramai orang pasal sejarah Malaya merdeka yang menipu.

Mat Sabu akan jadi ikon sejarah Malaysia untuk generasi kita.
Mat Sabu akan ubah sejarah Malaysia yang menipu selama ini.
Mat Sabu ialah hero.


Kita akan jadi generasi pertama yang tahu harga tumpah darah berperang mahu merdeka.
Kita akan jadi generasi pertama yang bangga dengan Melayu yang angkat senjata halau penjajah.
Kita akan jadi generasi pertama yang mengubah Malaysia menjadi lebih baik.

Sekarang ini mesti Mat Sabu sudah kena tangkap.
Sekejap lagi mesti keluar berita Mat Sabu kena tangkap ISA.
Hari esok akan keluar berita Mat Sabu pengganas komunis.
Hari lusa akan keluar berita NGO buat laporan polis beramai-ramai.
Kita tunggu. Kita tunggu. Kita tunggu.

Orang-orang kampung akan berborak di gerai pasal Mat Sabu.
Makcik Felda akan berborak pasal Mat Sabu.
Mat forum meja mamak wifi akan berborak pasal Mat Sabu.

Mat Sabu akan jadi ikon yang berani me"mainstream"kan kisah perjuangan angkat senjata mahu merdeka dari diborak pecinta-pecinta sejarah sahaja.

Tahniah Mat Sabu. Tahniah.
Tribute untuk Mat Sabu yang berani. Tribute.

Tribute

Selasa, 23 Ogos 2011

Sepasang kain pasang unggu

Maisara diam di bangku batu perhentian bas. Suasana hingar bingar di perhentian bas itu dia tidak hiraukan. Sudah biasa. Sudah namanya perhentian bas, takkan mahu sunyi pula.

Maisara memandang ke kiri ke kanan melihat orang sibuk benar kehulu-kehilir entah mencari apa.

"Asal dekat nak raya, sibuk. Asal nak raya sibuk," getus hati kecil Maisara.

Maisara perasan juga, ada seorang dua remaja lelaki yang lalu di hadapannya menoleh berpusing-pusing kepala mengusya dia. Dia tahu. Dia cun. Cute. Cantik. Lawa. Tapi dia buat-buat tak tahu sahaja. Orang cantik memang la orang pandang. Sudah lumrahnya begitu.

Sekali sekali Maisara menggaru-garu betis yang entah gatal kena apa di perhentian bas itu. Tersingkap juga sedikit betis putihnya. Dua tiga orang remaja lelaki memandang betis putih Maisara. Dia perasan orang memandangnya.

"Barang baik mesti orang pandang," getus hati kecil Maisara lagi.

Beberapa ketika kemudian, sebuah bas berhenti betul-betul di hadapan Maisara. Di atas cermin hadapan bas tertulis, Simpang Tiga Kuala. Maisara tersenyum sendiri.

"Yes, dah sampai," kata hati kecil Maisara. Dia bangun, kemudian mengibas-ngibas sedikit bontotnya. Entah apa yang mahu dikibasnya tak tahulah. Padahal bangku batu perhentian bas itu bukannya kotor pun. Kemudian dia membetulkan sedikit tudungnya yang memang sudah betul sejak dari tadi lagi.

Maisara bangun dan terus menuju ke arah pintu bas.

Dia membayar tambang bas menuju ke kampungnya.

Kemudian dia mengambil tempat duduk. Sebaik duduk, Maisara tiba-tiba berdebar. Entah kenapa tiba-tiba dia tidak sedap hati. Macam ada sesuatu yang mengganggu.

Bas bergerak mengundur perlahan.

"Abang, kejap!!!" semua penumbang bas yang berdiri memandang ke arah Maisara. Dua tiga orang yang duduk juga memandang. Suara nyaring Maisara yang tak berapa nak merdu menarik perhatian semua orang. Bas berhenti.

Maisara bangun lalu menuju kearah pemandu bas,

"Bang, kejap ek.. ada barang tinggal atas kerusi tu...," kata Maisara lemah lembut kepada pemandu bas.

"Cepatlah," ujar pemandu bas perlahan. Maisara berlari anak menuju ke tempat dia duduk tadi.

"Nasib cun," getus hati kecil pemandu bas.

Gua sepasang kasut raya.

Gua kasut.

Gua lahir di kilang kasut.

Kemudian gua sama adik beradik gua yang lain dihantar ke kedai kasut.

Satu hari yang gila sibuk di kedai kasut, sebenarnya gua tahu sibuk pasal gua lepak sebagai display atas stand dekat kaki lima. Gua yang sebelah lagi entah dekat mana lepaknya. Entah apa bangang tauke kedai kasut ini sudah berapa kali kena pau majlis bandaran pun dia buat tak tahu saja parking juga stand display ini atas kaki lima. Kaya sangat dah gamaknya.

Ok, sambung cerita balik.

Kaki lima kawasan kedai kasut ini memang gila bizi.

Ramai orang. Gua tak reti sangat tengok orang ini.

Entah apa bodohnya, ada seorang orang lepak dekat dengan gua... Usya-usya gua.

Kalaulah gua ada suara, gua akan sound mamat tu, "apahal lu mat usya-usya gua?," namun gua hanya sekadar kasut di pinggir kaki lima kedai.

Usya punya usya, pap. 


Mamat tu pegang gua, kasi masuk dalam beg yang dia dah memang pegang dari dari. Kemudian dia blah dari situ.

Dalam beg gua gelak sorang-sorang. Apahal dengan mamat ni. Gua hairan.

Dia rembat gua sebelah saja. Gua syak mamat rembat gua ni kalau tak gila, mat gian.

Jumaat, 19 Ogos 2011

Dairi ramadhan bujang kolej.

2,3 tahun lepas gua student kolej. Tapi gua pemalas, kolej entah kemana, sijil entah kemana, ptptn kena bayar.

Balik kelas last pukul 3. Jalan nak balik bujang gua tu ada bazar ramadhan. Alang-alang dah lalu baik gua singgah.

Beli 1,2 jenis kuih. Ada satu port popia tip top memang gua tak pernah mis beli.

Siap beli gua terus balik rumah. Ingat balik rumah nak tidur terus.

Sampai rumah gua letak kuih muih tadi atas meja.

Baru nak lelap mata gua dengar bunyi pinggan berlaga dekat dapur dari dalam bilik.

Peh, ini tak boleh jadi. Gua bangun dari baring, ke ruang tamu. Sorang member tengah mengadap katira sama murtabak.

'awal betul,' tegur gua.

Kawan gua sengih.

Gua join sekali buka gua punya popia sama lompat tikam. Air sebat katira member punya.

Dah berapa tahun entah gua puasa dekat rumah bujang, dari habis sekolah rasanya. Dia punya cerita lebih kurang ni je tiap-tiap tahun.

Khamis, 18 Ogos 2011

fikir.

Gua hamun betul dengan budak-budak merokok ni.

Entah belajar dari mana pesen nak beli rokok berfikir sampai 10 minit nak beli rokok mende.

Hati tu cuba la keras sikit. Konsisten sikit hisap rokok tu. Ini tidak. Kejap kenyen, kejap mencister, kejap nusan, kejap winston duit banyak sikit danhil.

Pendirian tu kena tetap. Tekak kena kasi konsisten. Baru mantap.

Masa belajar tak ada pula nak berfikir macam nak beli rokok.

Selasa, 16 Ogos 2011

Membazir.

Gua sama kawan rumah bujang keluar pergi bazar ramadhan. Cari mende pemakan. Kuih. Lauk. Air.

Beli punya beli, plastik dah penuh tangan.

Gua tanya kawan gua,

'cukup dok?'

kawan gua angkat bahu saja.

Singgah tempat murtabak mini, sambar lagi.

Makcik murtabak mini tegur,

'banyok ngat membelinye habih ke?'

gua sama kawan gua jawab dengan senyuman manis sambil pandang anak dara makcik murtabak mini tengah lipat kertas bungkus.

'bersahur sekali ni,' kawan gua jawab penuh adab sopan.

***

Waktu berbuka, makan. Makan. Makan. Sambil layan borak. Plastik bersepah. Kertas bungkus bersepah.

Gua usya lebih makanan.

Peh.

Sangkaan makcik murtabak mini meleset sama sekali.

Dan jawapan kawan gua tadi adalah satu penipuan. Nak second round pun tak sempat, nak sahur bendanya.

Sesungguhnya tiada istilah membazir makanan dalam kegiatan rumah bujang. Tak caya? Cuba la hidang mende pemakan tengok.

Silap-silap getah gelang pun ada yang tak cukup kalau bilang betul-betul.

Mat dan Min : Menangis.

Min datang pada Mat dengan mata merah dan sedu macam baru lepas menangis.

Mat : Kamu menangis.
Min angguk.
Mat : Kenapa?
Min diam.
Mat : hm....
Min diam.
Mat : Tak suka kamu menangis depan saya.
Min diam.
Mat : Kamu tahu kenapa?
Min geleng kepala.
Mat : hm... Kamu ingat tak tiap kali saya datang pada kamu macamana?
Min angguk.
Mat : Macamana?
Min : Senyum.
Mat senyum.
Mat : Apa kamu rasa?
Min : Suka.
Mat : Itulah. Kalau saya datang pada kamu dengan tangis?
Min diam.
Min senyum.
Mat senyum.
Mat : Cantik, sebenarnya saya tak suka kamu datang pada saya dengan tangis pasal kamu sangat hodoh masa kamu menangis.
Min muncung bibir.
Mat : Begini lagi cantik.
Min senyum dan ketawa kecil.
Mat sapu kesan alir air emata pada pipi Min dengan ibu jari. Min masih tersenyum. Esaknya hilang.

...

Jika aku tempat kamu berkongsi kesedihan, kongsilah. Biar kamu tersenyum, dan aku sebenarnya tempat untuk kamu tersenyum.

Lelaki, bila seorang gadis sedang menangis datang pada kamu lalu dengan serta merta tangis bertukar tawa, kamu adalah insan yang sangat istimewa buat dia.

Isnin, 15 Ogos 2011

Kesian

Gua kesian dengan makwe-makwe baru lepas sekolah yang tulis dekat blog dengan update status facebook cerita pasal pakwe curang.

Makwe gua tak ada la baru lepas sekolah sangat, tapi paras-paras muda juga la, jenis kalau rajin sekolah tu boleh lagi la nak sekolah, gua ok. Tadi, gua baru lepas ambil nasi dia bungkus untuk gua buat bersahur karang. Sungguh.

Ah, malaslah gua sampai nak tangkap gambar nasi bungkus tu pula, nak bluetooth gambar lagi, bapak leceh. Tulis sajalah.

Sabtu, 13 Ogos 2011

Ramadhan gua umur 23 tahun

Bapak gua meniaga kedai makan. Mak gua tolong. Bapak gua tauke, mak gua tukang masak.

Tapi gua pelik juga, walaupun kedai tutup tapi henpon bapak gua semakin bizi, lepas tu entah siapa-siapa tapau nasi campur jam sekarang ni.

Bapak gua ni pun apa nak jadi la.

Ah, apa-apa hal sebelum bazar buka baik gua pun pekena dulu sepinggan. 
Amacam? Canggih juga bapak gua ni punya job. Kah kah kah.

Kerja

Petang ini gua dah nak balik kerja. Menengokkan keadaan agak meriah di kampung, hati gua jadi berbelah bahagi nak balik kerja ni. Celaka. Kalau nak tahu apa bestnya cucuh meriam trai la cucuh sendiri.

Takpe-takpe, untuk memulihkan semangat gua nak balik kerja ni, gua tujukan satu lagu untuk diri sendiri.


Jumaat, 12 Ogos 2011

Balik kampung

Gua jarang balik kampung. Sekali balik kampung rumah bersepah rasa macam tak ada apa-apa  juga, sama macam rumah bujang. Adik perempuan gua ni nak kena cakap pakai penampor gayanya.

Selasa, 9 Ogos 2011

Gereja

Dia orang pun manusia, dan ada kemanusian.

Orang kita ramai yang otak letak dalam wallet. Kalau betul orang kita jaga kebajikan sesama Islam, kenapa ada lagi orang Islam yang fakir, merempat, dan rumah macam reban ayam?

Takkan nak jaga ahli persatuan saja kot? Ingat agama tu persatuan ke?

Lagi satu hal, duit zakat, baitulmal mana pergi? Mana? yang amil selangor tu apa cerita?

Bila orang gereja sedekah dan tolong orang Islam, mula melenting tak tentu pasal. Orang gereja pun manusia, sebagai manusia takkan diorang nak tengok je manusia lain lapar tak makan.

Isnin, 8 Ogos 2011

Dairi Ramadhan

Baru gua perasan mamat ni tak ada tahun ni.

Gua ingat pasal tv3 makin bangang, banyak iklan macam bangang dan buletin utama terpengaruh dengan utusan. Gua rasa la.

Sabtu, 6 Ogos 2011

Puasa

Jumpa member,

member tegur, "pose dok?"

Semestinya gua jawab, "Pose.." suara nak tak nak keluar.

Jumpa lagi sorang member, situasinya seperti diatas.

Jumpa 8 orang lagi member, pun situasi seperti diatas juga.

Takkan gua nak jawab tak ye dok walaupun puasa gua sehari pun belum lekat lagi.

Jumaat, 5 Ogos 2011

Lembu

Lembu.
Aku belai jaga.
Kau degil, hidungmu aku cucuk.

Lembu,
aku bela makan dijaga,
biar kau bertubuh,
biar kena dibuat lauk.

Lembu,
kasihan kamu,
bodoh diibarat kamu,
dimakan pembela, pembelai.

Lembu.
Pembela, pembelai,
makan kamu yang diibarat bodoh.

Lembu.
Bodoh.

Khamis, 4 Ogos 2011

Diari Ramadhan - '97

Tahun 1997 gua darjah dua. Tahun ini gua mula berjinak-jinak dengan sesuatu bernama puasa. Sebelum memang gua dah tau puasa itu tak makan dan tak minum. Tapi gua tak peduli sangat.

Gua cuma peduli hal raya, yakni hal-hal baju baru, baju melayu, balik kampung dan duit raya.

Tapi masa darjah dua itu gua mula belajar puasa, yakni yang gua paham, tak makan serta tak minum.

Sekarang tahun 2011. Gua sama macam 1997. Tapi gua dah besar. Gua fikir panjang sikit, apa guna gua tak makan tak minum tahan lapor, tapi ibadat lain gua hancur. Puasa gua hancur. Sama macam 1997, walaupun sekarang dah 2011.

Diari ramadhan saya.

Gua belajar puasa tahun 1997. Masa tu gua darjah 2.
Puasa dapat upah seringgit.

Budak-budak darjah 2 2011 ni gua tengok dari balik sekolah bawak ke berbuka duduk cc main game apajadah, 1 jam 2 ringgit.

Peh.

Sabtu, 30 Julai 2011

Update

Isi empat perkataan jadilah.

Sabtu, 23 Julai 2011

Kawan lama.Kawan lama.

Rindu.

Esok entahkan sempat, entahkan tidak.

Ketemu lagi.

Tuhan, lanjutkan usia kami.

Jumaat, 22 Julai 2011

Semut Merah


Gua dah tak tahan. Gejala semut merah makin menjadi-jadi di rumah bujang gua. Tak tahu apahal.

Gua rasa kemungkinan besar gejala semut merah ini ada kaitan dengan sejadah yang sudah berhabuk yang last sekali abah gua yang guna 3 bulan lepas. Gua rasa la.

Menung.


Gua dah tak tau nak taip dekat sini.
Nak bikin apa cerita lagi?
Menung la. kih kih kih.

Isnin, 18 Julai 2011

Mungkin gua boleh jadi penasihat najib.

Masih lagi hal bersih. Hal cincin esok gua cerita.

Kemudian, lepas gua buat kenyataan dekat media-media yang gua nyatakan dekat post sebelum ni, gua akan banned RTM, suratkhabar utusan, majalah mangga, buletin utama serta budak-budak hackers luvsec. Gua buat kenyataan lagi, kali ni buat flyer guna percetakan indipenden untuk lebih dekat dengan muda-mudi generasi baru.

Kemudian gua target makcik-makcik felda pula, gua akan cari makcik paling internet dalam setiap felda untuk memudahkan penyebaran fitnah dan khabar angin yang gua cipta.

Gua cerita la hal bersih itu hari. Anwar tu sebenarnya berlakon je dengan geng-geng polis yang bersilat dan bertomoi tu. Pkr dan bersih dah rasuah polis-polis yang mempraktikkan aksi ganas dan merbahaya tu dengan harga pelakon tambahan. Prop dan skrip pula semua mamat kalid punya idea. Itu pasal ada sikit scene zombi kampung pisang, hantu kak limah dan man laksa. Pak jabit juga turut kelihatan. Pos depan gua up gambo pak jabit.
Lepas tu, hal video di youtube tu semua dah rancang. Macam berlakon la, ikut skrip.

Makcik-makcik felda yang kuat berbuletin utama di pinggir jalan waktu dekat nak masuk maghrib akan mempercayai cerita gua tersebut dan menyampaikan pada kaum-kaum lain. Nah, sekarang gua dah boleh makan orang felda.

Anwar? Apa gua kisah. Sikit lagi gua ngap la dia, bagi pangkat sikit dekat putrajaya.

Banyak lagi menda gua nak buat ni. Lagi kejam dan stailo dan tak nampak sangat menipunya dari najib.

Esok gua sambung.

kalau gua ada di tempat najib.

Gua biar saja bersih nak berhimpun berapa juta orang. Suply air mineral lagi sebotol sorang. Air minerel 1malaysia.

Biar saja sultan ambil memorandum. Lantak pi.

Sultan pun dah tau permintaan diorang sebelum diaorang bagitau la. Apa gua kisah? Ye dak?

Lepas tu gua nasihat la sikit sama sultan tu, jangan ikut sangat diorang ni. Bagi betis nak peha. Bagi badan nak kepala.

Kemudian gua buat kenyataan dekat tv3, tvselangor, youtube, page fesbuk, blog abg nara, blog abang ben, blog cik epal, blog keretamayat, blog tukotiub, status fesbuk dan kertas fotostat. Gua keluar kenyataan kata, apajadah entah geng bersih ni. Nak antor minta-minta menda macam tu pun ajak berjuta rakyat turun. Menyusahkan rakyat.

Tu mana yang laki bini tengah sarat selamba tinggal.

Mana yang anak sekolah tak berambik. Mana yang tak tutup reban ayam habis ayam kena makan sawa. Belum lembu tak kandang kdna rembat lagi.

Menda kecik macam tu pun nak susahkan orang ramai.

Kemudian orang ramai yang terasa dipergunakan mungkin akan terasa.

Sokongan kepada orang bersih mungkim akan bdrkurang sedikit.

Banyak lagi. Esok pula gua sambung. Semoga gua boleh jadh penasihat najib.

Ahad, 17 Julai 2011

Lama 2

Sparepart rokok gulung sendiri
Gua dah kurang update blog. Bukan pasal apa pun, pasal gua dah tukar scene rokok.

Hisap rokok balut begini agak memakan masa gua. Jadi kehidupan sehari-hari gua jadi lebih pendek apabila perlu menggulung dahulu sebelum hisap.

Tapi dia punya jimat boleh tahan juga perginya. Kalau Winston RM8.50 sehari x 30 hari. Gulung ni sebungkus RM2.50, tahan tiga hari. Filter RM5.10, tahan setengah bulan. Kertas free pakej dengan tembakai. Jimat banyak juga. Jadi, gua perlu fikir baik buruk menulis blog serta menghisap rokok gulung sendiri ini.

Sekian.

Khamis, 14 Julai 2011

Lama

Lama juga gua tak update blog ni. Makan dua minggu juga.

Duit ada duit? Gua tak ada duit nak makan nasi. Kalau tak makan nasi gua tak boleh nak menaip pasal jari ketar-ketar.

Jumaat, 1 Julai 2011

Darah pejuang

Gua orang Pahang. Anak jati Pahang. Bab nenek moyang, itu gua tak tahu.

Dari cerita atuk gua yang dan (sempat) dengan Penjajahan jepun serta Orang Putih, kami adalah cucu cicit Dato' Bahaman. Atuk gua sendiri adalah cicit betul kepada Dato' Bahaman belah bini dia.

Gua suka juga dengar atuk gua cerita. Tapi dia punya cerita jenis payah nak habis. Iklan pun tak ada masa nak masuk campur. Itu yang gua tak daya tu.

Pernah juga gua minta dia cerita pasal komunis. Marah betul dia, "pasal kemeneh ni tak boleh, jangan sebut nanti tangkak dek poleh," kata atuk gua gaya orang berbisik.

"Pasal apa tak boleh tuk?" gua tanya suara perlahan-lahan tepi telinga dia.

"Tak boleh. Poleh maroh, nanti kena tangkap," jawab atuk gua. Sama saja alasannya.

Jadi gua buat kesimpulan sendiri, mungkin atuk gua ada benda yang dia fobia pasal hal-hal komunis ni.

Tapi ada sekali dia cerita pasal dia dengan dua orang kawan dia, orang kampung gua juga. Dua-dua orang dah arwah, atuk gua saja yang hidup.

Atuk gua cerita, dia dengan kawan dia dua orang tu pernah kerja hantar garam ke Taman Negara buat bagi makan gajah. Peh. Power juga atuk gua ni. Gajah pun nak bagi makan garam serupa lembu kambing. Tapi gua syak lain macam juga. Jadi gua tanya benda yang gua syak itu.

"Ada orang bela gajah ke di Taman Negara tu tuk?" tanya gua.

"ada, gajah orang buat tarik balak," jawab dia komfiden. Gua angguk tanda faham.

Gua tak puas hati. Apa gila kerja hantar garam. Gajah bukan binatang bela macam lembu kambing. Nak tanya kawan dia tu, dah mati pula.

Mungkin abah gua tahu, fikir gua. Gua tanya dia.

"dulu dia orang tu kerja hantar bekalan makanan ke gerila dalam hutan, makanan tu bungkus dalam garam, bila siapa-siapa tanya dia kena jawab macam tu saja, hantar garam bagi makan gajah," cerita bapak gua. Peh. Power juga atuk gua. Gua tanya pasal apa atuk gua tak cerita pasal komunis, polis marah.

Bapak gua kata, itu saja benda yang dia boleh sebut bila orang tanya pasal komunis, tak kira siapa pun tanya, sampai ke mati.

Peh. Rupa-rupanya dalam darah gua memang dah ada darah pendekar-pendekar ni. Padan la gua asyik rasa nak berjuang saja.

Malam ni pun gua nak pergi berjuang dah, berjuang mesin kelapa rumah orang kenuri kejap lagi ni karang. Gua tengok lebih kurang, pergi 600 biji juga ni. Tengok kawah gulai saja dah 6. Tapi kalau kawan gua yang tengah bertugar ni ada power serta tangan tak reti lenguh, gua main internet sajalah.

Peh, panjang juga gua mencarut sambil pekena sirap bandung sama surya kenduri ni.

Karipap yang hampa

Satu pagi, gua baru balik dari bertugas menggantikan Batman yang mc. Selesema katanya. Padahal masa gua tengah lepak atas bumbung flet yang ada sofa tu gua nampak sangat kereta dia lalu. Penjahat ni pun satu, asal nak kerja je hari malam. Tak de dah masa lain. Tak berfikir di luar kotak lansung.

Sebelum gua mencarut lebih panjang eloklah rasanya gua sambung cerita hal karipap tu. Gua singgah satu kedai gua biasa singgah, beli karipap, hari-hari. Pasal karipap dia solid betul. Masa mula-mula naik RM2, 5 biji itu hari gua nak mengamuk juga pergi announce dekat page persatuan penggemar karipap tu. Tapi gua ada sikit rasional memandangkan rasa solid karipap tu tak berubah dan beratnya juga sikit bertambah. Jadi gua terpaksa beli RM2 pula.

Pagi itu gua beli, gua ikat plastik karipap ketat2 gua letak dalam raga motor elok2.

Sampai rumah, gua tak ada la tak senonoh tak dan masuk rumah terus makan, gua masuk rumah dulu. Tanggal kasut dulu, gua letak karipap atas meja makan.

Gua buka plastik. Peh, gua tendang kerusi pakai keting, keting gua sakit. Kerusi tak cakap apa-apa. Gua mengamuk pasal tengok karipap ada empat sahaja. Ini tak boleh jadi, gua perlu minta penjelasan kukuh dari akak penjual karipap kenapa tinggal 4 biji, walhal gua belum makan lagi.
Gua keluar semula dengan semangan berkobar-kobar.

Sedang gua tengah menyetat motor, gua terpandang sesuatu di tanah. Peh.

Air mata gua menitis, mengalir di pipi. Tapi gua redha. Mungkin ada hikmahnya.

Tapi gua tak puas hati juga pasal apa gua boleh tak perasan plastik tu terbukak. Cis.

Khamis, 30 Jun 2011

Bara jadi api (dedikasi buat Pak Samad)

Semalam,
Lena aku jaga ditiup bahang,
Setitik bara mencubit,
Menghalau selimut dingin,
Mimpi indah merdeka,
Dan igau aman kemajuan.

Ya,
Lena diulit ketuanan bangsa,
Kenyang disuap kemajuan negara,
Hingga lena bersama igau dan mimpi. (Lalu
mereka ketawa).

Bara itu hangat,
Meniup dingin malam,
Membangkit aku dari lena.

Dedikasi. Semalam,
A. Samad Said menyala unggun bersih,
(serangkap puisi untuk rakyat Malaysia),
Terasa hangat bahang maraknya.

Raja Fiqri Fauwaz

Isnin, 27 Jun 2011

Komunis



Gua baru habis baca buku Memoir Rashid Maiden.

Power tak power la kutu ni, dia boleh jalan kaki dari gopeng sampai cameron highlands jalan kaki saja. Gua ingat rambo pun goyang juga kalau nak buat benda macam ni.

Hari keluar surat khabar, ada kutu kena tangkap pasal bawa baju gambar Rashid Maiden. Peh! Betul punya rebel. Gambar dia dekat baju pun polis dah takut, belum dia sendiri betul-betul ada depan mata.

Gua ingat setakat lambang-lambang illuminati tu sayur-sayur saja Rashid Maiden boleh tapau. Kah kah kah.

Sabtu, 25 Jun 2011

Cinta di hati Jamil

Sebaik sudah makan nasi, tak dan basuh tangan Jamil shot air neskepi o ais sampai setengah. Kemudian pasang rokok.

Makwe dia di sebelah meratah ikan kembung bakar yang tinggal isi sikit-sikit di celah tulang.

Ngam-ngam Jamil habis rokok, makwe dia habis ratah ikan.

Makwe Jamil pergi basuh tangan. Pasang lagi sebatang rokok.

Makwe Jamil pandang saja kelaku Jamil.

Jamil buat tak tahu.

"Awak merokok serupa orang dah 5 bulan tak merokok," rungut makwe Jamil.

Jamil pandang muka makwenya.

"Hei, awak ni kenapa," keras juga suara Jamil membalas cakap makwenya.

"Betul la kan," kata makwe Jamil.

"Kalau 5 bulan saya tak merokok, maknanya saya dah mati....."

Jamil... Jamil... Taksub benar dia dengan rokok.

Berjalan

Gua nak pergi berjalan.Siapa nak ikut?

Gua nak berjalan guna tikus. Rare? Mau tak rare, biasa orang naik kuda, ini tapak tangan atas tikus gua je gua dah boleh berjalan.

Jom la, ikut gua berjalan blog. Jom.

Siapa punya istilah lah perkataan macam ni. Hish...

Kurang

Gua kurang sikit nak menulis 2,3 hari ni pasal banyak membaca.

Entah benda hantunya merasuk gua dah lama juga tak mengamal hobi membaca ni.

Kalau masa sekolah dulu gua boleh tahan juga rajin membacanya. Tapi rajin setakat membaca majalah ujang sahajalah. Lepas ujang dia punya kelakar dah tak berapa nak kelakar gua dah malas membaca.

2,3 hari ni banyak benda nak baca. Surat khabar gua malas baca, banyak mengencing. Wall fesbuk hari-hari gua baca. Mungkin juga wall fesbuk yang banyak memupuk sikap membaca gua. Peh! Ada juga kelebihannya fesbuk ni. Gua ingatkan memunah masa sahaja.

Dah-dah gua taip panjang-panjang cerita macam ni entah bila nak habis. Tunggu la gua habis baca buku dulu, baru gua rajin nak tulis balik.

Eh, gua ingat nak bikin buku juga la. Ada ke orang nak beli ha.?

Jumaat, 24 Jun 2011

Review buku : Anarki di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur.

Kawan.

Punk.

Dadah.

Perempuan.

Muzik.

Mati.


Link nak beli.? Ini rebiu bukan iklan. Usaha la sikit search dekat lebai gugel.

Rabu, 22 Jun 2011

Sebagai seorang belia rakyat malaysia yang bujang, jimat adalah perkara paling akhir sekali kena fikir. Sebelum jimat adalah tidur.

Biasanya, tipikal belia melayu bujang rakyat biasa benda paling utama adalah makan, kemudian rokok, dan jamban. Selepas ketiga perkara itu lepas, baru tenang membuat hal-hal lain contohnya up status fesbuk atau merenung screen saver henfon.

Dalam kesemua hal, belia-belia dari golongan biasa ini amat mementingkan pakej dalam kehidupan. Salah satu contoh adalah, makan. Pakej utamanya perlu ada rokok dan pemetik api, kemudian barulah patut memikir ke lokasi jamban terdekat.

Megi juga merupakan satu pakej. Makanan dan air. Kemudian rokok beli batang-batang di kedai mamak, kemudian curah sendiri air kosong di tempat bancuh air mamak yang tak serupa tempat bancuh air, lebih ke rupa tempat basuh baju di asrama.

Ah, malas lah gua cerita melalut-lalut macam gini.

Cakap budak Lanchang.

ini nama blog.

Cakap budak Lanchang
(ayat di atas ini untuk di klik)

Itu blog gua. Blog politik. Ingat gua tak tau politik? Hahaha

Selasa, 21 Jun 2011

Ceramah.

'yang, clear ke lepak rumah u ni.?' seorang jejaka iblis bertanya pada gadisnya dengan wajah separa horni separa cuak.

'clear la... Kalau tak, apa gila i ajak u lepak rumah i, baik kita check in hotel ah seng,' jawab gadis separa iblis itu, wajahnya agak horni dengan nafas agak laju.

'family u pergi mana yang u komfiden sangat ni cayang?' tanya belia iblis itu kerana mahukan kepastian. Alat sulitnya sudah separa keras, dia membetulkan sedikit kedudukan alat itu yang agak mengganggu keselesaan.

'ayah, mak, pergi ceramah politik diorang tu la.. Mesti esoknye balik, Abang i memang tak balik sibuk merata dengan angkatan dia tu...' jelas gadis iblis panjang lebar menenangkan jejaka iblis.

Tanduk jejaka iblis tegak mencacang di kepala. Alat sulitnya juga.

Gadis iblis tak senang duduk dibuat g-string yang sudah lembab berlendir.

Dingin panggung wayang dan filem yang baru setengah jam ditonton pasangan iblis itu tinggalkan.

Isnin, 20 Jun 2011

Liar.

Gua sedang memandu. Makwe gua di tempat duduk penumpang di sebelah gua. Kalau dia berani nak duduk belakang gua minta bayar tambang ikut meter.

Ulas mata liar ke kiri, ke kanan, ke atas... Tengok cermin pandang belakang, kiri dan kanan.

Sesekali pandang gua terfokus lebih.

'aduh,' kata gua sambil menepis cubit halus di sisi perut.

Gila, lelaki mana yang mahu terlepas pandang tetek terbuka di tempat awam walaupun bukaannya cuma 2/3.

Review buku : Majalah Rokes

Saya baca buku macam makan nasi. Makan kemudian berak. Buku, baca kemudian hisap rokok dan minum nescafe o ais mamak yang tak berkhasiat tu. Hei! Kamu tak geli ke tengok setting tempat mamak tu bancuh air?

Ok. Berbalik kepada tajuk. Saya baru habis baca buku Majalah Rokes, terbitan... Terbitan... Mende entah. Karangkraf kot. Ketua pengarangnya adalah Jef Bahari (http://jefbahari.blogspot.com). Abang Jef bila nak sambung cerita pengembaraan tu? Penulis lain banyak. Saya malas nak menaip.

Rokes, tajuknya. Jangan buang masa cari makna perkataan ni dalam kamus dewan. Kamu tak akan jumpa. Rokes ini pada pendapat saya mungkin dari perkataan babi. Pendapat saya.

Membelek isi Rokes adalah sama macam belek Majalah Mangga. Stim.

Dalamnya ada isi iaitu perkataan dan gambar. Pada saya susun letak artikelnya tak ubah macam fanzine fotokopi. Sama saja. Cuma bezanya, majalah ini dicetak dengan bergaya macam majalah hiburan di kedai buku mamak.

Isinya... Susah nak cakap. Senang cerita macam ni, semua benda dalam majalah ini menghasut dan mengajar kamu-kamu untuk jadi Rokes yang handal.

Yakni, sembang cara rokes, makan cara rokes, tidur cara rokes, main cara rokes, kerja cara rokes, melayani kehendak ibu yang rokes, minum teh gaya rokes dan serba serbi hidup kamu dengan cara yang rokes. Masuk pengakap dan main kereta kecik contohnya. Oh ya, letak kotak pensil dalam poket belakang semasa ingin ke makmal sains juga ciri-ciri seorang rokes sebenarnya.

Setelah selesai membaca majalah ini, saya bersetujulah dengan pendapat ketua pengarang bahawasanya, siapa-siapa pun ada rock masing-masing dalam diri mereka tak kira la samaada ustaz ke, askar ke, cikgu tadika, makcik makcik, tukang gunting rambut, kerani sekolah, tukang masak, ejen insurans dan sebagainya dan pemuzik rock pun kadang-kadang tak rock.

Sekian.

*update

oh ya, hampir saya terlupa. Untuk jalan yang benar membeli majalah belia yang sangat membina jatidiri ini bolehlah ke laman blog,

http://rokeszine.blogspot.com

Ahad, 19 Jun 2011

ke annexe petang tadi.

Saya beli Rokes, Anarki di Kuala Lumpur, Memoir Rashid Maidin.

Untuk Anarki di Kuala Lumpur, saya tekankan di sini, saya beli yang hardcover. 30hengget wo. Lari bajet saya.

Saya sangat kecewa kerana Ada kaki di Kuala Lumpur habis hari sabtu lagi. Lagi, buku PETAK pun tak dan beli, bajet dah lari ke kulit keras.

Saya tengok buku macam lauk pasar ramadhan. Power. Tapi keadaan wang tidak menyebelahi saya.

Sekian.

***Update - Curi-curi wang Malaysia

Kemaskini Sekarang!!!

Curi-curi wang Malaysia facebook fanpage.

115,633 people like this.

About this page:

LIKE this page. We can prove to government we no need to spend RM1.8M for a success fan page.

We want our mismanaged money back!

Please use English or Malay when posting for everyone can understand our voices.

Keep this page clean from SPAM too, thanks!

***

Perbezaan 'like' fanpage bernilai RM1.8 juta dan fanpage percuma sehingga pagi ini.

RM1.8M : Tourism Malaysia ~ Cuti-Cuti 1Malaysia : 39,572 people like this.

FREE : Curi-curi Wang Malaysia : 115,643 people like this.

Jumaat, 17 Jun 2011

Curi-curi wang Malaysia!

Gempak!!!

Progress of fanpage Curi-curi wang Malaysia (3 days)

CURI-CURI WANG MALAYSIA 3 days old already (created on 18:04pm 14
Jun 2011)
15 Jun 2011 18:04pm - 19705 fans
16 Jun 2011 18:04pm - 65870 fans
17 Jun 2011 18:04pm - 95510 fans
Yesterday increment: 46165 fans
Today increment: 29640 fans

Bravo! Malaysians. We need to gather more voice
and put our hands together to fight for our money.

Today at 6:05pm · 295 people · Like

Klik untuk like dan support:
Curi-curi wang Malaysia facebook fanpage.

***update : Curi-curi wang Malaysia sudah ada laman web, klik sini (klik la perkataan 'sini' tu)

Khamis, 16 Jun 2011

Godam

Sehari gua tak masuk blog semalam.

Lepak forum crew hackers, lepak page hackers, google..

Tak buat apa-apa. Pusing-pusing situ juga.

Tapi power la. Ada mesej. Macam dekat deface cidb tu. Dekat web politeknik.gov pun ade mesej dekat deface. Dekat tourism pun.

Crew yang masuk line pun power-power juga. Dragonforce, evilcoder sama hexacoder la yang banyak bunyi. Lulzsec, hm, tbd senyap je masing-masing. Rilekscrew pun senyap. Anonymous? Haha.

Gua jadi pemerhati senyap je... Kelam kabut juga geng-geng it gomen. Hahahaha

Rabu, 15 Jun 2011

Gadis yang gemar berembun

Lama dulu, kalau lelaki-lelaki muda yang lambat balik rumah, pukul 4 pagi baru terhegeh-hegeh ketuk pintu rumah kejut mak, orang panggil kutu embun.

Sekarang, anak gadis pukul 4 pagi masih di meja restoran mamak, berbumbung awan berselimut embun, balik rumah entah pukul berapa.

Nak kata dengan suami semalam pun ada dengan laki lain.

Oh. Gadis akhir zaman.

Selasa, 14 Jun 2011

Maghrib

Kedai tomyam.

Air kosong.

Nora Elena.

Saman

'hoi, apahal lampu tu pakai kaler gua? Gua dah lama pakai kaler tu,' kata Bob Marley kepada Jabatan Lalulintas sambil menunjuk-nunjuk dengan jari tengah kepada lampu isyarat.

'gua nak saman! Lu tunggu, lu tunggu!' sambung Bob Marley lagi sambil menghayun rambut dreadlocknya seperti gadis sunsilk.

'get up get up, stand up..
Stand up for your right...' Bob Marley terus berlalu sambil menyanyi dan jalan terhenjut-henjut.

Isnin, 13 Jun 2011

Samseng : Potong

Dada Fizi berdegup kencang. Sejuk penghawa dingin tidak terasa. Peluh terasa menitik di dahi dalam bilik kecil itu.

Fizi duduk bersila di depan seseorang. Dari riak wajah lelaki dewasa itu Fizi meneka umurnya dalam lingkungan 40-an.

'hoi!! Ko menung apa Pg?' Fizi tersentak. Berdesing telinganya ditengking Abang Darul. Fizi tunduk kepala diam.

'Dah wudhu'?, tanya lelaki pertengahan umur di hadapannya perlahan. Fizi cuma menjawab dengan angguk kecil.

'Bagus,' lelaki itu turut mengangguk.

'Darul,' dia memaling wajah dan bertentang mata dengan Abang Darul.

'Sudah ayah,' jawab Abang Darul perlahan, tapi nadanya berbunyi tegas.

'Baiklah, kita mula sekarang,' Fizi menegakkan kepala dan duduk tegak. Lelaki pertengahan umur itu menghulur senaskhah Al-Quran. Fizi sambut dengan cermat.

Dia bertentang mata dengan lelaki dewasa itu sebaik sahaja memegang naskhah Al-Quran. Dia cuba mengingati semua peraturan yang diterangkan Abang Darul sebelum dia masuk ke bilik kecil itu.

'Tahu mengucap?' tanya lelaki berserban dan berjubah putih itu.

'Tahu ayah,' ...

***

Ahad, 12 Jun 2011

Ahad dan rehat

Sakit badan.

Semalam punya sakit badan.

Esok belum tentu elok.

Gua nikah nanti harap ada kawan sanggup sakit badan untuk gua pula.

60 Sen

Kali ni gua betul-betul fikir. Fikir yang betul punya fikir.

Fikir sampai tahap lupa nak ketip kuku. Semut api bersarang dekat celah jari kaki gua pun gua dah tak ambil peduli.

Makan tu macam biasa la. Unta pun kena makan.

Mandi pun dah lain macam. Mandi serupa tak mandi. Dah serupa bertayamun gayanya. Gosok gigi tak payah cerita. Deodoran gua pakai macam biasa la tapinya.

Apahal roti krim 60sen dah naik 70sen?

Sabtu, 11 Jun 2011

Kenduri

Gua memang sibuk betul. Dari malam tadi.

Tolong cuci daging. Cuci ayam. Belah kelapa. Mesin kelapa. Masak gulai kawah gua tak reti. Gaul gulai gua reti. Itu pun daging tak tau pergi mana, tinggal tulang.

Subuh masuk, gua tidur atas meja makan bawah kanopi. Budak-budak kampung gua yang lain pun sama. Bergilir jaga gulai dalam kawah takut kena sabotaj. Setakat ayam rempah tu gua ada juga sabotaj dua tiga ketul.

Kopi tak payah kira. Air ketum entah berapa cerek masak. Berborak lepas ke cerita tadika-tadika curi anak ayam serama sorok dalam poket.

Orang tua memang serender awal lagi, yang tinggal cuma incas gulai.

Gua bangun pagi dah cerah. Balik mandi, datang semula kenduri. Terus masuk port basuh pinggan. Main sabun sampai kecut jari.

Sekarang gua nak pekena suria sebatang sambil tulis blog. Kalau ada orang suruh pergi angkat pinggan gua tak segan silu nak baling tulang lembu.

Seronok gotong royong kenduri. Gua je asik tolong orang kenduri, orang entah bila nak tolong gua kenduri.

Awak, jom nikah!

Jumaat, 10 Jun 2011

Kalau gua bikin cerita gangster

gua letak tajuk SAMSENG.

Cerita kasi power. Cerita pasal budak sekolah yang terjebak dengan kongsi gelap, jadi samseng, edar dadah, jual perempuan, dan berbagai bisnes kongsi gelap.

Bila dah besar dia jadi lagi gempak. Jadi orang besar, pegang Mesia. Bisnes besar. Pegang orang politik. Rasuah ketua polis negara. Rasuah sprm.

Kemudian masuk dalam politik negara. Jadi tukang bom skandel PM. Jadi bodyguard bini PM. Bunuh pegawai sprm yang buat hal nak pecah rahsia. Tolak dari atas bangunan.

Meeting persatuan time kenduri, atau time tahlil dekat rumah ayahanda. Pakai baju melayu atau baju batik, atau baju ada logo 1malaysia.

Lambang persatuan kasi ganas. Lambang rimau ke, labah-labah ke, monyet ke..

Pakai no kod. Pakai pantun. Pakai buah. Bahasa kasi gempak lagi.

Letak scene buat kecoh dekat kedai mamak. Scene tarik kereta. Scene jual dadah dekat gerai burger. Scene jual perempuan macam cerita Budak Kelantan. Scene gaduh lepas tengok bola. Scene minum dekat clubbing.

Ya. Baru kl cossa nostra.

Haha. Gangster. Gangster.
Gua dah ingat nak buat skrip dah ni.

Kuala Lumpur

Kalau rasa-rasa hati tak kuat, jangan cuba-cuba merasa kenikmatan Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur ni macam dadah dan perempuan ada kenikmatan dan ketagihan.

Kalau tak kuat... Tenggelam dalam lumpur. Kalau kuat, jangan berani sangat mencuba.

Terutama untuk gadis-gadis kolej misi.

***

'peh, ni lu tengok ni,' kawan gua hulur henpon kaler.

'mak eh.. Baik punya tetek dia bagi lu kan, budak mana?'

'kolej misi, yang budak-budak dia selalu lepak tasik,'

'ada can....'

***

Jaga bakal misi. Mat Rempit ramai targer bakal-bakal misi ini. Sungguh.

Antara kelebihan misi adalah :

kerja shif malam, laki jadi bujang satu malam.

Masyuk. Loan senang.

Uniform. Ah....

Biasa misi-misi ni laki ikut dia. Jadi terbalik dah.

Misi... Misi...

Khamis, 9 Jun 2011

Menternak lemak bersama Mat Talika.

Gua terjaga dari tidur. Gua cari henpon sambil mata terpejam. Gagau gagau tak jumpa. Gagau gagau tak jumpa.

'Henpon, lu jangan nak main-main dengan orang terjaga tidur ni,' gua sound dengar tak dengar.

Henpon gua datang melangkah lesu.

Gua angkat. Buka browser web, buka blogger, tulis entri ni.

Macam gampang entri.

Minum.

Gua minum air di satu gerai kanopi. Air teh cawan.

Masa tu gua minum sorang sambil usha makwe-makwe, lalu lalang.

Gua pasang rokok, kemudian tarik ashtray kasi dekat.

Gua hisap sambil usha makwe.

Tap.

Gua renjis habuk rokok dalam ashtray.

Tiba-tiba hati gua rasa tak sedap. Rasa lain macam. Gua rilek dulu pandang makwe, gua tengok meja.

'makcik, teh lagi satu,' jerit gua tak berapa kuat sambil tengok teh dalam cawan yang baru gua minum dua hirup dengan perasaan hiba.

Santai bersama Mat Ashaari

Tadi siang gua tidur.

Kemudian gua bangun tidur. Untuk bangun dari tilam itu gua perlukan beberapa step.

Mula-mula gua perlu gagau rokok. Biasanya bawah bantal. Kadang-kadang kalau rokok tu sejuk dia port sekali dengan gua dalam selimut.

Kemudian, bila dah ada rokok gua perlukan lighter. Biasanya lighter port sekali dengan rokok.

Dah lengkap, gua cucuh rokok sambil baring.

Fade in.

Barulah gua akan bangun dari tilam dan hidup macam orang lain.

Mandi. Gosok gigi. Minum air. Tengok sms masuk sebelum tidur tak sempat baca. Bersiap. Keluar.

Peh. Santai juga hidup gua rupanya.

Oh. Lupa nak bagitau, kerja gua adalah berjaga malam.

Santai... Santai...

Rabu, 8 Jun 2011

Gua mahu jadi rock 5

Awie kepak tersengih-sengih. Sengih tak rupa orang, lebih ke rupa kambing.

Mat geleng kepala perlahan, 'mende la nak jadi anak Mak Cik Senoh ni.

Awie sengih saja buat tak tahu.

'Manenye?' tanya Din Mayat.

'eh, he..he.he..' Awie Kepak ketawa terputus-putus. Dah rupa orang kena rasuk gayanya.

Dia seluk poket seluar pendek, dua batang rokok daun pucuk siap gulung dalam tangan.

Mat dengan Din tersengih-sengih.

'he..he.he..' dua-dua tiru gelak macam Awie Kepak.

Rokok pucuk yang Awie bawa Mat dengan Din ambil satu sorang. Cucuh satu sorang.

Ssstt...

Ssstt...

Asap dari rokok pucuk Awie menerawang di kawasan pangkin. Wangi baunya.

Mata Din makin kecik.
Mata Mat makin kecik.

'wei, gua lapor la...' Awie Kepak urut perut.


Bersambung...

Min dan Mat : Nampak.

Mat dan Min sedang makan tengahari di sebuah restoran ber ekon.

Mat makan biasa-biasa saja. Makan tengahari tipikal orang Mesia.

Min makan makanan barat.

Mat : 20 tahun lagi kamu masih makan makanan macam ni?
Min : iyalah. Sayakan memang suka makan macam ni.
Mat : baiklah. Kamu jujur, saya nak cari spare awal-awal untuk 20 tahun lagi...
Min : his...

***

Depan meja Min dan Mat ada satu pasangan jejaka dan gadis berpakaian uniform sekolah. Kerana mereka cuma berdua, mana mungkin mereka pasangan 'study group'.

Min : Sweet kan kapel tu, makan depan-depan, bertentang mata.
Mat : Pergi la, cari jejaka adik-adik sekolah. Haha.
Min : his...
Mat : Laki tu tak pandai.
Min : Kenapa?
Mat : Makan sebelah-sebelah lagi banyak benda boleh jeling-jeling.
Min : his...

Selasa, 7 Jun 2011

Nikmat

Macamana nak nikmat kalau takde jari tengah?

Macamana nak basuh berak kalau takde jari tengah? - abanglong mikail

Sarapan

Menyuap nasi lemak tanpa jari tengah.

Isnin, 6 Jun 2011

Kempen

Tengah tengok gambar dalam camera album henfon tadi.

Ada satu gambar agak mencuri perhatian gua, selain gambar-gambar makwe gua. Gambar papan tanda.

Seingat gua, gambar papan tanda ni gua tangkap masa pergi mandi sungai hutan lipur mana entah tak ingat dah.

'Sayangi sungai kita' kata papantanda itu. Design latar belakang pemandangan sungai.

Gua rasa macam terpikir sesuatu, buat kempen papantanda juga.
'SAYANGI GADIS KITA', design ikut la, biasanya kalau design tender kerajaan memang tak lawa. Gambar yang penting. Gambar Lisa Surihani! Wajib!

Min dan Mat : Pameran.

Henpon berbunyi. Mat capai henpon di celah kangkang. Jangan salah sangka, Mat sedang memandu sebenarnya.

Min...

Tekan butang angkat.

Min : kat mana dah?
Mat : waalaikumsalam, 3 minit 19 saat dari sekarang saya siap depan kamu.
Min : khabar baik. Ok, faster la. Panas ni, kata Braiyen Oo Koner.
Mat : untuk pengetahuan pihak tuan, saya sedang memandu kenderaan. Braiyen Oo Koner tu jalan tempat dia tak banyak lubang dengan bump.

Tut....

***

Satria panduan Mat berhenti betul depan Min. Min bertentang tepat dengan pintu bahagian penumpang.

Min naik kenderaan.

Mat : Kemana kak?
Min : hiss...
Mat : Wangi.
Min senyum.
Mat : Comel.
Min senyum.
Mat : Lawa rambut baru set.
Min senyum.
Mat : Beso tetek.
Min : his...
Mat : eh, fafau la...
Min : his...
Mat : haha. Ok, kalau kamu ada di sebelah Lina Nurihani itu, mestilah saya kata Lina Nurihani lagi cantik, itu bukti saya jujur. Tapi awak memang cantik.
Min senyum.
Mat : Saya yang terseksa...
Min senyum, lain macam sikit, ada tambah jeling manis.
Mat : Apa jeling? Dosa isteri yang dedah aurat suami yang tanggung. Jadi, saya yang kena seksa.
Min : ...
Min buat bibir muncung. Tangan silang bawah buah dada.

Mat jeling sipi-sipi saja. Tengah pandu kerata.

Ahad, 5 Jun 2011

Real internet

'lu sembang dalam blog kemain, rempitlah, lepaklah, cuci matalah, kelabinglah, pompuanlah... Gua tengok lu 24 jam online, blog 5,6 kali up entri sehari, fesbuk apdet tak putus, masa bila lu hidup real?'

'gua dah lama sinkronais hidup gua dengan internet, gua internet pakai henpon sony eriksen cikai ni ha, tengah berak pun layan fesbuk lagi, apa ada hal..'

Nak kata gua nerd internet? Gua internet freak? Lu pernah nampak gua lepak mamak minum teh dengan laptop?

Kah kah kah

...

Orang muda.

Gua umur baru 24. Besit 125z gua dulu pun steady naik 180km/j jalan lurus turun bukit. Tapi handel motor tu gegar sikit bila dah cecah 180.

Hati gua dah tak sekering 4,5 tahun lepas lepas. Highway Karak-KL tu gua boleh besit 40 minit, tol gombak - tol bentong gua pernah buat 25 minit. Masa tu bulan puasa waktu maghrib. Memang syok kereta tak banyak.

Perkataan mati memang tak pernah ada dalam kepala. Tau nak pulas throttle saja.

La, tiga perenggan dah? Gua nak cakap gua lapar je tadi sebenarnya. Gua bukan tak nak makan, baru nak suap nasi, tangan baru sampai dada, orang panggil mintak tolong.

Borhan.. Borhan.. Cerita keluangman tu..

Selamat Ulangtahun Kelahiran

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat ulangtahun kelahiran kepada :

Yang Dipertuan Agong Duli Yang Maha Mulia Al Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Al-Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj

serta,

ayahanda tercinta, YM. Raja Abdullah b. Raja Jaafar Al-Haj yang ke-50. Semoga Engku dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, hidup diberkati Allah S.W.T, serta dikurnia keluarga yang bahagia. Amin...

p/s - Engku : EPF tu jangan senyap je. :) Karang tau-tau ada mama satu lagi, baya-baya kome pula tu, termengorat karang. Haha.

Min dan Mat : Ahad.

Henpon berbunyi. Berterabur Mat bangun cari henpon celah tilam, bawah bantal, dalam selimut. Henpon senyap. Mat baring semula. Ahad yang malang, baru pukul 8 pagi dah terjaga.

Henpon berbunyi lagi. Kali kedua ni Mat dengar padu. Oh, atas tv rupanya.

Min.

Mat tekan butang jawab.

Mat : hm...
Min : ah...
Mat : mengada. Ngapa?
Min : lunch jom.
Mat : jam di dinding rumah saya di atas tv ini baru menunjukkan jam 9 pagi.
Min : Ish!karang la.
Mat : susah juga.
Min : apesal?
Mat : saya di kampung sekarang, sebentar mahu menolong membasuh pinggan di rumah orang kenduri, maklumlah..
Min : oh, tak bagitau. Ye lah, takpelah, boleh saya sambung dayet bawak ke malam.
Mat : sorry. Baiklah, baiklah.
Min : hm.. Welkam-welkam.
Mat : bye, saya mahu menekan butang tamat, bolehkah?
Min : ok, bye..

Tut... Mat tak sempat tekan.

***

Alhamdulillah. Mat baring semula. Henfon sudah sudah dimodkan senyap.

Terima kasih kenduri.

Sabtu, 4 Jun 2011

Pantang

Henpon gua berbunyi. Ada call masuk. Gua tengok skrin henpon.

Makwe gua.

'emm... Ngape?' gua tanya makwe gua lepas tekan butang jawab.

'tido ke.?' makwe gua tanya.

'a'ah..'

'takpe la.. Tido la..' kata makwe gua bila dengar suara seksi bangun tidur.

'ye la..'

tut....

***

Pantang betul gua kalau ada call masa tengah baca blog dekat henpon ni.

Mujur gua pandai buat suara seksi baru bangun tidur.

dulu gua pernah cuba tulis karangan sedap.

gua letak tajuk dia -

TOKAN

SPM tinggal lagi dua minggu. Ah! Bosan. Sangat bosan. Memang aku nanti-nanti saat sampai waktu peperiksaan besar itu. Tak sabar aku nak tinggalkan sekolah beserta uniform
putih hijau ini. Kemudian aku bebas. Siapa lagi yang mampu menghalang aku. Keluarga? Aku sayangkan mama. Tapi aku perlu keluar dari kepompong ni.Aku tak mahu tinggal selamanya macam ni dengan mama.

Ayah? Hm. Sudah lama dia tinggalkan aku dengan mama. Entah kemana hala. Tak silap aku dari aku darjah lima ayah menghilangkan diri. Dari apa yang aku dengar cakap-cakap saudara
mara, mama digantung tak bertali. Aku benci ayah. Mama ditinggalkan tanpa lafaz cerai. Tapi aku hairan, kenapa mama tidak memohon cerai di mahkamah. Sudah lama aku terfikirkan perkara
itu. Tapi tak pula aku suakan pertanya kepada
mama.

nak sambungan? Baca sendiri dekat http://noveltokan.blogspot.com

baru tiga bab gua dah malas tulis, pasal gua rasa tak sedap.

segmen : dunia blogging sampah.?

Ini segmen blog, ada satu makwe buat. Cek link ni http://saatkukembali.blogspot.com/2011/06/segment-dunia-blogging-sampah.html

apa yg tak kena dgn dunia yg semakin hari semakin ramai penduduk nya .? kenapa sampai dipanggil sampah.?
siapa yg berani kemukakan hujah. sila kan.!
sama ada. anda bersetuju atau tidak bersetuju .? kenapa anda bersetuju @ tak .?
apa hujah anda .?

***

Atas ni soalan dia.

Gua bukan gemar sangat masuk campur hal-hal macam ni.

Gua buka blog dia, link ke blog dia ada di sidebar sebelah entri ni. Gua kira topik ni menarik juga. Lagi satu, gua join pasal senang. Tak payah letak-letak banner bagai.

Sampah.

Pada gua tak ada pun istilah ni. Semua orang buat blog ada tujuan sendiri. Niat.

Ada bikin blog mahu kongsi fikir. Ada mahu kongsi hidup. Kongsi pengalaman. Kongsi pengetahuan. Buat duit dengan iklan. Nak femes, jadi selebriti.

Kalau mahu kira sampah, ini boleh kira sampah?

sampahseni.blogspot.com

pada gua, tak ada istilah sampah, siapa gua nak sampahkan penulisan orang. Siapa juga lu nak sampahkan idea orang, nak sampahkan tujuan orang?

Tepuk dada tanya hati.

Hebat sangat ke kita suka hati nak sampahkan orang.

Jumaat, 3 Jun 2011

blog blog blog

Gua menulis di blog. Blog ni sejenis laman sesawang. Bagi yang tak tahu apa itu laman sesawang, jangan main internet. Pergi main teng-teng ke, cucuh kerengga dengan ubat nyamuk ke, ataupun goreng pasir.

Ok, gua menulis di blog. Ya, sebenarnya menaip, dan jangan jadi bangang. Menaip itu macam ini,

...

Ah, pergi baca surat rasmi lah.

Gua menulis. Hobi gua menulis. Gua tak pernah ambil tahu gua buat karangan apa. Selalunya gua tulis guna kepala lutut, kadang-kadang guna buah pelir.

Gua tak suka nak ambil tahu hal-hal komuniti blog. Gua bukan sombong gua bosan dengan komuniti maya. Hamun!

Gua main internet dari zaman dail up. 1313. Tau? Masa tu mIRC, nama panjang dia microsoft internet relay chat. Ya, mIRC adalah spesis software opensource dari microsoft pada mulanya, kemudian gua dah malas ambik tahu.

Kemudian, lepas syok layan coding mIRC, jadi kaki war, konon-konon coder script power, gua jadi bosan.. Gua layan reverse coder, jadi cracker, jadi perembat data, jadi iblis internet. Lama-lama gua bosan.

Gua tak berapa layan coding software, gua balik ke coding website. Gua study html, java, css... Masuk trend php, gua jadi pening.

Gua rasa gua tak ditakdirkan untuk bahasa-bahasa kompiter ni, gua lagi suka bahasa melayu dan sprocket 125z.

Jadi gua buat keputusan guna kepala lutut, gua berenti kolej belajar kompiter, hishamudin rais jadi inspirasi masa tu.

Sekarang gua tak kemana pun. Gua tak pandai kompiter, gua tak pernah hebat menulis bahasa, gua jadi batman, dan gua ada blog.

Oh ya, gua tulis (taip, untuk yang bangang) blog guna henpon soni eriksen cikai.

Dapat apa gua cerita? Tak dapat sudah. Gua pun tak paham apa gua tulis. Ok, taip.

Jumaat

Sempena hari jumaat yang mulia ini, gua rasa patut juga untuk bersopan-santun sedikit.

Sedangkan makwe kedai topup yang pakai skirt paras paha tu boleh pakai baju kurung hari jumaat, gua apatah lagi.

Jadi gua rasa mahu guna kata ganti nama diri saya agar tampak lebih sopan dan jumaat.

Test. Test.

Tadi sekejap, lepas solat jumaat saya pergi makan tengahari di kedai menjual makanan, namanya borak-borak cafe.

Saya makan nasi ayam dan minum nescafe o ais. Makwe saya kata brader yang kerja di situ tak hensem langsung. Saya makan sahaja. Komen makwe saya langsung tidak menggugat selera makan saya.

Kemudian, sedang makan saya tengok seorang makwe sedang lap sudu guna tisu. Makwe itu tak cantik sangat. Tapi saya tak mahu komen apa-apa.

Sedang dia lap sudu, ada satu sudu jatuh ke lantai. Dengan rilek serta tak pandang kiri kanan, dia ambil sudu yang jatuh lalu masukkan dalam bekas sudu, bersama sudu-sudu lain.

Saya rasa amat celaka sekali, dan makan di kedai makan ini adalah satu kemalangan.

Saya bayar nilai makanan dan terus blah.

Sekian.