Selasa, 16 Ogos 2011

Membazir.

Gua sama kawan rumah bujang keluar pergi bazar ramadhan. Cari mende pemakan. Kuih. Lauk. Air.

Beli punya beli, plastik dah penuh tangan.

Gua tanya kawan gua,

'cukup dok?'

kawan gua angkat bahu saja.

Singgah tempat murtabak mini, sambar lagi.

Makcik murtabak mini tegur,

'banyok ngat membelinye habih ke?'

gua sama kawan gua jawab dengan senyuman manis sambil pandang anak dara makcik murtabak mini tengah lipat kertas bungkus.

'bersahur sekali ni,' kawan gua jawab penuh adab sopan.

***

Waktu berbuka, makan. Makan. Makan. Sambil layan borak. Plastik bersepah. Kertas bungkus bersepah.

Gua usya lebih makanan.

Peh.

Sangkaan makcik murtabak mini meleset sama sekali.

Dan jawapan kawan gua tadi adalah satu penipuan. Nak second round pun tak sempat, nak sahur bendanya.

Sesungguhnya tiada istilah membazir makanan dalam kegiatan rumah bujang. Tak caya? Cuba la hidang mende pemakan tengok.

Silap-silap getah gelang pun ada yang tak cukup kalau bilang betul-betul.

9 komen:

nizamsani berkata... [Reply]

baguslah tak membazir.

muhamad hanif berkata... [Reply]

kahkahkah,

orang bujang semua kuat makan derk,

sebelum tiba nak sahur tu tah bape kali round weh.

dill berkata... [Reply]

makan ramai2 mmg best. semua jadi sedap

dill.

Abang Zam berkata... [Reply]

lepas melantak pekena bedeng 3 4 batang sangat naiss

bact. berkata... [Reply]

membazir tu amalan syaiton

geng rumah bujang bukan syaiton
sbb tu tak membazir

Mat berkata... [Reply]

inche nizam. Ya.. Ya..

Hanif, hahaha.

Dill, tau xpe.

Brader zam, peh...

Bact, gua setuju dengan statement ni, bik mama setan besar.

Nur Aizureen Md Zahir berkata... [Reply]

posa kt umah bujang..
sayu tak ??
sayu tak ?? haha,,berbuka ngn family besh..saja nk gtau..kahkah

rozanna.rizwan berkata... [Reply]

kalau dah bujang tu,letak apa atas meja tu,semua benda lesap.

hahaha

Mat berkata... [Reply]

nur aizureen, biasa je... Dari bape tahun x pose ngan famli.. Dari dok hostel lg.

Rozanna, tahu tak pe.. Hehe. :)