Isnin, 16 Mei 2011

Selamat hari cikgu

16 Mei adalah hari untuk cikgu-cikgu. Bila ada hari-hari, secara auto akan ada acara bagi-bagi hadiah.

Contohnya, hari mak bagi hadiah dekat mak. Hari makwe bagi hadiah dekat makwe. Pekan sehari dengan pasaraya hari-hari tempat beli hadiah.

Jadi, bila hari cikgu akan ada acara bagi hadiah dekat cikgu.

Gua pun pernah bagi hadiah dekat cikgu ni, masa tingkatan empat. Masa lain tak pernah. Sekali tu je. Masa tahun-tahun lain time sekolah menengah dulu asal hari cikgu gua awal-awal dah siapkan tempat tidur dalam stor asrama.

Gua bagi hadiah dekat cikgu displin. Cikgu lain gua tak bagi. Gua bukan ada duit sendiri. Apa jadah bagi hadiah dekat cikgu pakai duit bapak? Hadiah yang gua bagi dekat cikgu displin tu pun gua buat sendiri.

Awal-awal gua dah prepare hadiah tu. Gua cari dekat kampung. Makan juga duri masuk jari. Gampang. Lepas kes tu, gua fikir balik susah juga atuk gua muda-muda masuk hutan cari rezeki.

Gua jemur sendiri. Kupas dia pun kulit sendiri. Hancur-hancur jari kena duri.

Akhirnya dapat juga gua siapkan sebilah rotan panjang cun-cun tune untuk dia. Gua biasa dengan cikgu displin tu. Itu pasal gua tau dia punya tune.

Menjelang hari cikgu masa tingkatan 4 tu, gua ikat rotan pakai reben kaler merah. Gua usha bilik diplin tak ada orang, gua masuk. Kerani dengan cikgu lain tak pelik sangat gua masuk bilik disiplin. Dah biasa.

Gua tinggal rotan tu atas meja, dengan sikit kertas ucapan tulis atas kertas minta dekat kerani, 'selamat hari cikgu, peace'

2 komen:

bact berkata... [Reply]

hadiah rotan
jarang2 org buat hadiah neh
hahahah

Mat berkata... [Reply]

bact, kih kih kih.. Tau tak pe, bkan apa, cikgu disiplin tu bkan slalu dpt hadiah pun...