Jumaat, 20 Mei 2011

Gua sepasang kasut

Gua sepasang kasut. Kalau gua sebuah kasut, gua tak jadi kasut, gua jadi peralatan membaling buah pelam.

Nama gua Jack. Jack Parcell. Peh, bapak stailo nama. Dr. Marten pun jeles dengar. Apatah lagi dR.rosmei.

Lama juga gua port atas almari kasut tu, sama kasut lain, chuck taylor, pallas, Dr. Marten tu.

Satu hari sorang manusia usha gua. Dia belek-belek gua. Gua hangin, ingat gua buku ke apa nak belek. Dia baca sijil kelahiran gua.

Size 6.
Made in Indonesia.

Manusia tu gua tengok angguk-angguk senyum-senyum.

Yes, gua tau gua akan ada tuan lepas ni. Hati gua meloncat kegembiraan. Kasut-kasut lain pandang gua sinis.

Manusia tu hulur gua pada Apek tauke kedai, tuan lama gua. Apek tu masukkan gua dalam kotok, sama dengan kembar tak seiras gua. Gua sudah ada tuan.

Bermulalah kerja gua dengan tuan baru gua. Macam-macam benda gua perlu hadapi.

Lecah, air sabun, batu kerikil, taik ayam, tanah... Ada sekali tu dia bawa gua pergi joget lambak. Pening juga gua masa tu.

Dekat dua tahun gua bersama tuan gua ni, satu benda je gua tak pernah hadapi, tapi kasut-kasut biasa kena.

Kena basuh. Dekat dua tahun dia pakai gua tak pernah basuh sekali pun.

Sekarang gua dah pencen. Gua lepak rak saja makan duit pencen. Kadang-kadang dia pakai juga buat pergi mesin rumput. Untuk jalan-jalan dia dah beli satu lagi converse baru. Gua dengar cerita made in korea. Hakk tuih. Tak ori langsung made in korea.

5 komen:

dimitar bertabov berkata... [Reply]

gua tak ingat converse gua made in mana.

muhamad hanif berkata... [Reply]

Assalamualaikum,

nama saya flipper. saya sepasang selipa..


kahkahkah !

Abang Zam berkata... [Reply]

converse saya sudah 5 tahun
manja die dengan saya bila saya mandikan die

bact berkata... [Reply]

converse neh kasut zaman berzaman..
kah2

Mat berkata... [Reply]

dimitar bertabov, hehehe.. Janji converse ye dak..

Anip, hehe..

Brader, hehe... Gua ingat nak mandikan dia, tp tak sempat...

Bact, tu la kan...bergenerasi pakai...